Dunja Mijatović: Zastrašivanje NVO ugrožava slobodu medija u Rusiji

Izvor: Blic, 24.Feb.2015, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dunja Mijatović: Zastrašivanje NVO ugrožava slobodu medija u Rusiji

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je danas da kontinuirano zastrašivanje medijskih nevladinih organizacija u Rusiji dodatno ugrožava slobodu medija u toj zemlji, saopštio je OEBS.

Izjava Mijatovićeve je usledila nakon nedavne inspekcije Centra za odbranu mas medija (MMDC) koju su sproveli pravosudnih organa u Voronješkoj oblasti.

"Nameran i preteran pritisak na MMDC u Voronježu i druge organizacije civilnog društva na polju medija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << duboko je zabrinjavajući", rekla je Mijatović.

"Diskriminacija medijskih organizacija na osnovu neodređenih izgovora srazmerno krši slobodu izražavanja i slobodu medija", istakla je Mijatović.

Ona je kazala da MMDC predstavlja jednu od ključnih organizacija koje pružaju pravnu podršku po pitanju medijskih zakona za novinare, sudije, advokate i organe reda i kao i na podizanju svesti javnosti po ovim pitanjima.

"Pozivam vlasti da prestanu sa praksom stigmatizacije čija je meta sada MMDC", poručila je Mijatović.

Ona je podsetila da je MMDC bila predmet sličnih inspekcija 2013. i 2014. kao i druge medijske organizacije.

Pravosudni organi u Voronješkoj oblasti sproveli su 9. februara inspekciju kao deo zvanične procedure uključivanja MMDC u registar "stranih agenata".

Rusija je 2012. usvojila zakon koji traži da se nevladine organizacije registruju kao "strani agenti" na osnovu toga što se uključuju u "političku aktivnost" i finansiraju iz inostranstva, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Mijatović: Zastrašivanje NVO ugrožava slobodu medija u Rusiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Feb.2015

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je danas da kontinuirano zastrašivanje medijskih nevladinih organizacija u Rusiji dodatno ugrožava slobodu medija u toj zemlji, saopštio je OEBS...Izjava Mijatovićeve je usledila nakon nedavne inspekcije Centra za odbranu mas medija...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.