Dulić: Nije vreme za priču o datumima

Izvor: Politika, 02.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: Nije vreme za priču o datumima

Predsednik parlamenta Srbije kazao je da je Havijer Solana bio veoma konkretan kada je govorio o preuzetim obavezama koje „obe strane moraju da učine” da bi Srbija potpisala SSP što je moguće pre

Od našeg stalnog dopisnika

Brisel 2. aprila – Tema današnjeg sastanka i svih sastanaka koje ćemo ovih dana imati jeste kako da se intenzivira proces saradnje sa Evropskom unijom, da se ponovo uspostavi pun dijalog sa svim institucijama EU. Cilj je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se sporazum o stabilizaciji i pridruživanju što pre potpiše i da se da jasna perspektiva stavljanja Srbije na „belu šengensku listu” i najzad razreši to pitanje kada će građani Srbije moći slobodno da putuju Evropom. U ovom trenutku ne možemo reći kada će se to dešavati, ali je važan dijalog sa EU, da razgovaramo, jer je jedini način da se borimo za naše interese da razgovaramo, a ne da zatvaramo vrata – kazao je, između ostalog danas u Briselu, Oliver Dulić, predsednik Skupštine Srbije i član Demokratske stranke posle razgovora sa Havijerom Solanom, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost, koji se ovom prilikom nije pojavio pred novinarima.

Prema Dulićevim rečima, Srbija je izgubila mnogo vremena i ovo je možda poslednja prilika da uskoči u voz koji ide ka EU, jer je pristup EU najvažniji za bolji život građana i rešenje problema sa kojima se suočavaju, jer je rešenje u saradnji sa EU.

– Mislim da jednom zasvagda u našem društvu treba završiti sa raspravama da li Srbija treba da se integriše u EU – rekao je Dulić.

Odgovarajući na pitanja novinara o eventualnim datumima za potpisivanje SSP-a i viznih olakšica, predsednik parlamenta Srbije kazao je da je Solana bio veoma konkretan kada je govorio o preuzetim obavezama koje „obe strane moraju da učine” da bi Srbija potpisala SSP što je moguće pre.

– Dobro je poznao u našoj javnosti koji su to problemi koje imamo (puna saradnja sa Haškim tribunalom, prim. a.), a što se tiče vizne liberalizacije, ponovljen je stav koji se nedavno čuo na Brdu kod Kranja. EU zna da su to veoma važna pitanja za naše građane, oni rade kao institucija sve što mogu da se to učini što pre. Mnogo je stvari u našem dvorištu i mi kao država moramo da radimo mnogo intenzivnije i da ukazujemo na probleme koje imamo u ispunjavanju ranije preuzetih obaveza. U ovom trenutku ne treba pričati o datumima, nego o procesu integracija i njegovom ubrzavanju. Svako pominjanje datuma stvara situaciju da nas neko neće, ako se do tog datuma ne dogodi ono što je rečeno, a nije tačno da nas EU neće – objasnio je Dulić. On je naglasio da je Srbija „nažalost, jedina zemlja u regionu koja nema konsenzus o evrointegracijama, što će i na predstojećim izborima doći do izražaja, jer postoje političke snage u Srbiji koje koriste svaku tešku situaciju da nas odgurnu od Brisela”.

– Verujem da građani znaju da je rešenje mnogih problema pristupanje EU. Mi želimo da vidimo Srbiju u EU veoma brzo, a ne za mnogo, mnogo godina, kao što bi neki hteli. Narednih nekoliko meseci je veoma važno, jer mi moramo hrabro da kročimo na taj evropski put i potpišemo SSP što pre – rekao je Dulić.

Predsednik parlamenta nije želeo danas da govori o tome da li će i kada zakazati skupštinsku sednicu povodom ratifikacije energetskog sporazuma između Srbije i Rusije.

– Molim vas, nemojte danas o tome, o tome ćemo pričati u Beogradu – odgovorio je Dulić.

Dragoljub Mićunović, poslanik u Skupštini Srbije i predsednik Političkog saveta Demokratske stranke, koji je takođe prisustvovao današnjem sastanku sa Solanom, rekao je da smatra da Srbija ima veliki demokratski potencijal, što su prema njegovim rečima pokazali poslednji predsednički izbori na kojima je trijumfovao kandidat DS-a.

– Ne možemo nikako pohvaliti poteze koji vode prekidu razgovora, jer to nije dobro. Sukobi i predrasude nastaju kada nema kontakata. Ako se Srbija bude zatvarala, utoliko će predrasude prema njoj da budu sve veće. Ovde smo zbog dijaloga sa EU, oni moraju da razumeju nas, mi moramo da razumemo njih, dakle moramo razgovarati – kazao je Mićunović.

Oliver Dulić sastaće se tokom dvodnevne zvanične posete Briselu sa Doris Pak, šefom delegacije EU parlamenta za odnose sa jugoistočnom Evropom, Olijem Renom, komesarom za proširenje EU, i Hansom Gertom Peteringom, predsedavajućim EU parlamenta. Dulić je prvi visoki zvaničnik Srbije koji je posetio Brisel posle 17. februara i jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti.

Vladimir Jokanović

[objavljeno: 03/04/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.