Duga tradicija petrovaradinskih vatrogasaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2017, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duga tradicija petrovaradinskih vatrogasaca

Četvrtog maja obeležava se sveti Florijan koji je posebno važan vatrograscima zbog verovanja da je upravo ovaj svetac njihov zaštitnik. Iz tog razloga, Svetski dan vatrogasaca obeležava se upravo na ovaj datum, a RTV će pokušati da otkrije kako ovaj herojski posao obavljaju članovi Doborovoljnog vatrogasnog društva "Petrovaradin".

Posao ovih ljudi ne razlikuje se mnogo od scena koje često viđamo u filmovima. Naizgled statičan posao na kojem se vreme provedi sedeći uz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kafu i društvene igre.

Međutim, za njih, jedan poziv menja sve. U tim trenucima, važan je svaki minut.

"Prvo oblačenje zaštitne opreme, pripremanje kamiona za polazak, kontrole i kreće se!", kaže vatrogasac Goran Cikota.

A da je potreba za adrenalinom nasledna, dokaz je i porodica Sić, u kojoj je poziv vatrogasca više od običnog posla. To je tradicija, koja se prenosi s kolena na koleno.

"Moj deda je ovde bio domar, moj otac je i rođen u ovom društvu, ovde su živeli do 1978. godine, posle su se odselili za Novi Sad. Ja sam ove član od 1989, tako da tradicija u mojoj porodici je više od 60 godina", kaže Igor Sić, predsednik DVD "Petrovaradin".

Tradicija "Petrovaradina" je još duža - pune 142 godine. A posebno su ponosni na činjenicu da od njegovog osnivanja nisu imali nijedan neradan dan.

U svojoj istoriji, ovo udruženje imalo je mnogo važnih intervencija, među kojima izdvajaju i gašenje Televizije Novi Sad u NATO bombardovanju. U toj akciji učestvovao je Sić, koji prijateljima često u šali prepričava i jednu tragikomičnu sitaciju od pre desetak godina.

"Kartali smo se taj dan na smeni, vreme smo ubijali i u jednom momentu dolazi jedan čovek i kaže imate požar u ulici Koste Nađa. Dolazi malo kasnije drugi čovek i kaže: Lazo, gori ti kuća! Dakle, ovom čoveku koji je dežurao sa nama gori kuća. Normalno, skočili smo u kamion, otišli tamo, bili smo pre brigade i ugasili smo to sve, njegov deo kuće nije puno uništen, dok je komišijin izgoreo skroz", priča.

Osnivanje centra za omladinski rad pri ovom udruženju doprinosi edukaciji koju je potrebno usvojiti od malih nogu.

"Mi smo imali situacije, gde dete sa 6-7 godina upozorava svoje roditelje da nešto rade pogrešno. I to vrlo žustro, govorivši: Tata, šta to radiš, ne pali se vatra tako! I onda pokaže roditelju kako da upali vatru i kako da formira ložište. To radi dete sa 6-7 godina i onda zamislite šta možemo da naučimo decu sa 15-16 godina", objašnjava Igor Sić.

U ovom drušvu kažu da interesovanje mladih za ovim poslom opada u poslednjih nekoliko decenija, a privlačenje novih članova u najmlađem uzrastu, jedan je od njihovih glavnih zadataka.

Sve u cilju bezbednosti koju donosi ovo herojsko zanimanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.