Duet protiv dvoboja

Izvor: Politika, 24.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duet protiv dvoboja

Pokušaj Majkla Blumberga i Arnolda Švarcenegera da smire partijska prepucavanja koja zanemaruju interese građana

Od našeg stalnog dopisnika
Vašington, juna – "Obustavite paljbu". Takav poziv upućen je ovih dana političarima u Vašingtonu. Prebačeno im je da su od "vladarske" Avenije Pensilvanija, koja saobraćajno povezuje Belu kuću i Kongres, načinili poprište nemilosrdnih, a nekorisnih, međustranačkih obračuna.

Kao glavni kritičari >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ispostavila su se dva funkcionera s reputacijom "zvezda" u vanpolitičkim delatnostima – njujorški gradonačelnik, preduzetnički milijarder Majkl Blumberg (65) i kalifornijski guverner, čuveni filmski "terminator" Arnold Švarceneger (60). Nedeljnik "Tajm" posvetio im je naslovnu stranicu, prikazavši ih kao disidente koji traže promene u postupcima centralne vlasti. Uz naslov "Kome treba Vašington?", magazin ih je predstavio kao lidere novog kova, sposobne da prevaziđu stranačke uskogrudosti. "Na žalost, partijski obojena politika je paralisala Vašington, dok narod želi da se rešavaju problemi, pa gradovi više neće da čekaju na odluke nacionalne vlasti", poručio je Blumberg. "Nećemo čekati da &veliki tata' (Vašington) obrati pažnju na nas", nadovezao se Švarceneger.

Na nedavnoj konferenciji održanoj pod nazivom "Prekinite vatru, prebrodimo političke deobe", ispoljili su se kao zagovornici novog političkog kursa u kome će zadovoljavanje životnih potreba građana dobiti prednost nad stranačkim prepucavanjima. Obojica već primenjuju takav pristup, definišući ga na sličan način. Švarceneger kaže da se radi o "postpartijskoj" politici, a Blumberg govori o "nepartijskom rukovođenju".

Ne može tako – čuju se komentari, uz podsećanje da demokratija podrazumeva neslaganja, borbu mišljenja, vlast i opoziciju... Ali, demokratija je i sistem koji je zasnovan na vladavini većinskih interesa i potreba, izraženih prilikom davanja glasova na izborima, kažu alternativci, uz primedbu da dve glavne partije, Republikanska i Demokratska, izneveravaju te obaveze i previše energije troše na međusobne okršaje.

U više anketa, građani su ubedljivom većinom rekli da se "zemlja kreće u pogrešnom pravcu". Rejtinzi i predsednika Džordža Buša i Kongresa pali su, pri tom, na vrlo "niske grane", kako zbog produžavanja rata u Iraku, tako i zbog nerešavanja "životnih pitanja"...

Mogu li šampioni Holivuda i Volstrita, kako mediji karakterišu Švarcenegera i Blumberga, da izdejstvuju "reformu vašingtonskog mentaliteta", pitaju se analitičari. Taj novi tandem u sebi nosi specifičnu "relativizaciju partijnosti".

Švarceneger je republikanac, ali liberalnijih pogleda od konzervativne matice, a uz to je oženjen Marijom Šrajver, iz porodice Kenedi, legendarnog jezgra demokrata. Blumberg je decenijama bio demokrata, pa poslednjih šest godina republikanac, da bi se ove nedelje ispisao i iz tog članstva i proglasio se – vanpartijcem.

Jedan za drugog kažu da su "srodne duše". Vladajući kurs je, po njima, pogrešan i treba učiniti sve da se načini zaokret u kome bi "ideje i zajedničke vrednosti pobeđivale nezavisno od partijske orijentacije".

Obojici je podrška sugrađana porasla otkako su izbrisali partijske isključivosti u rešavanju pitanja kao što su – globalno zagrevanje, pravo na pobačaj, pojačana kontrola ličnog naoružanja... Arnold je perfektan primer uspešnog stvaranja koalicije, a Majkl ubedljiv kritičar grešaka počinjenih u ime partijskih interesa za koje kaže da mu liče na ratište dveju oružanih tabora, izjavio je politikolog Stiven Šajer iz Minesote bostonskom "Kriščen sajens monitoru".

Podršku im daje i Dag Bejli iz grupacije "Jedinstvo 08" koja se zalaže da na izborima sledeće godine pobedi par u kome bi kandidati za predsednika i potpredsednika bili iz različitih partija. Neki misle da bi tako nešto baš mogli da budu "centristi" za kakve važe sada nezavisni Blumberg i "liberalni republikanac" Švarceneger. Obojica poriču da imaju ikakve veće političke ambicije od trenutnih funkcija u Njujorku i Kaliforniji, ali...

Nedavna anketa Istraživačkog centra Pju je pokazala da 75 odsto ispitanika priželjkuje lidera sklonog kompromisima i da je za 60 procenata podesan vođa koji kombinuje konzervativizam i liberalizam. "Svestranost" jeste vrlina, ali ne pobeđuje – upozoravaju hroničari. Iz dva razloga: prvo, u partijskim izjašnjavanjima podršku dobija onaj ko je "na liniji", i drugo – u konačnom izjašnjavanju birači se ipak opredeljuju za kandidate iz glavnih stranaka, tako da su trijumfi nezavisnih vrlo retki, a u nadmetanju za sam vrh sasvim – jalovi.

Duet Arnold–Majkl protiv partijskih dvoboja na uštrb opštih interesa mogao bi, međutim, da uzdrma neprikosnovene šeme. Ako se stvari, uopšte uzev, popravljaju u Kaliforniji i gradu Njujorku, koje oni predvode, mnogi bi mogli da postave pitanje – zašto i u vašingtonskoj "centrali" nije tako? I – da li treba promeniti sistemske metode, ili samo samo podržati nove lidere, sposobne da uspostave međupartijski "prekid vatre" kad je to u opštem interesu?

Momčilo Pantelić

[objavljeno: 24.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.