Izvor: Blic, 27.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni tužilac SAD podneo ostavku

Državni tužilac (ministar pravde) SAD Alberto Gonsales, kritikovan zbog kontroverznog otpuštanja federalnih tužilaca, podneo je ostavku, potvrdio je danas jedan američki zvaničnik.

Neimenovani zvaničnik potvrdio je navode o Gonzalesovoj ostavci koje je "Njujork tajms" objavio na svom internet sajtu, i dodao da će zvanično saopštenje biti objavljeno kasnije danas.

Gonsales je bio u centru političkog sukoba oko otpuštanja federalnih tužilaca prošle godine, za koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su kritičari u Kongresu tvrdili da su bila politički motivisana.

Isti zvaničnik potvrdio je da je Gonsales rekao predsedniku SAD Džordžu Bušu u telefonskom razgovoru u petak da će podneti ostavku.

Gonsales je 1990-ih radio za Buša, u vreme kada je sadašnji predsednik bio guverner Teksasa. Bio je pravni zastupnik Bele kuće tokom prvog Bušovog predsedničkog mandata, pre nego što je postao prvi latino-američki državni tužilac u februaru 2005.

Sadašnji i bivši američki zvaničnici ocenili su da je integritet Ministarstva pravde narušen pod Gonsalesom zbog kontroverzi oko otpuštanja tužilaca, kao i zbog njegove podrške Bušovom neovlašćenom programu špijuniranja, uvedenog posle terorističkih napada 11. septembra 2001. i drugih pitanja.

Gonsales je priznao da je u slučaju otpuštenja tužilaca bilo propusta, ali i negirao da su ona bila politički motivisana kako bi se izvršio uticaj na federalne istrage oko poslanika Demokratske i Republikanske stranke.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.