Državna matura 2022, uslov za fakultet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2020, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državna matura 2022, uslov za fakultet

Prva državna ili velika matura za gimnazije i srednje stručne škole biće održana u junu 2022. i fakulteti će je priznati za upis, umesto prijemnog ispita, konačna je odluka Ministarstva prosvete Srbije.

Kako je potvrđeno "Večernjim novostima" u Ministarstvu, polaganje mature, koja je bila predviđena za školsku 2020-21, pomereno je za godinu dana kako bi sve pripreme bile uspešno urađene.

List u sutrašnjem broju podseća da su se dekani pojedinih državnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << fakulteta ranije protivili da matura bude jedini test znanja, odnosno jedini uslov za upis na fakultete, jer su smatrali da to nije pouzdan način provere i da je potrebno uvesti još neki oblik kontrole znanja.

U Ministarstvu su, međutim, protiv toga, jer smatraju da je za decu stresno da u kratkom roku imaju dva teška ispita i predlažu da profesori fakulteta budu uključeni u izradu maturskih zadataka.

"Pored sertifikacionog karaktera, to jest dobijanja potvrde o završetku srednjeg obrazovanja, državna matura će imati i kvalifikacioni karakter za sve učenike koji žele da nastave školovanje", kažu za "Novosti" u Ministarstvu.

Navode da će se fakulteti unapred opredeliti za nivo određenih predmeta, obaveznih ili izbornih, a nekima, kao što su umetnički, biće ostavljena mogućnost da vrše dodatne provere veština i znanja.

"Novosti" navode i da je u Ministarstvu rečeno da će srednjoškolci imati više probnih ispita, odnosno dva pilot-projekta, u maju ove i maju sledeće godine, a probni ispit biće sproveden i u martu ili aprilu 2022.

Prema ranijim najavama, test na državnoj maturi imaće 40 zadataka, od toga će 10 biti sa osnovnog niova, 20 sa srednjeg i 10 sa naprednog nivoa, a ispit će trajati četiri sata i biće održani istovremeno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Državna MATURA biće jedini uslov za fakultet, a prvo će je polagati ova generacija srednjoškolaca

Izvor: Večernje novosti, 13.Jan.2020, 00:01

Odlučeno da prva državna matura bude za dve godine PRVA državna ili velika matura za gimnazije i srednje stručne škole biće održana na kraju školske 2021/22, odnosno u junu 2022. godine. Ovo je konačna odluka koju je donelo Ministarstvo prosvete. Ranije je bilo planirano...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.