Državna duma usvojila zakon o bezbednosti i stabilnosti ruskog interneta

Izvor: Vostok.rs, 16.Apr.2019, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državna duma usvojila zakon o bezbednosti i stabilnosti ruskog interneta

Državna duma je usvojila zakon o sigurnom i stabilnom radu ruskog interneta kojim se osigurava bezbednost ruskog segmenta interneta. Zakonom je predviđeno da "Runet" - ruski segment interneta - bude u mogućnosti da funkcioniše nezavisno od ostatka sveta u slučaju globalnog kvara ili namernog isključenja sa interneta. Mere kojima se osigurava stabilnost nnterneta uključuju stvaranje nacionalnog DNS sistema koji pohranjuje sve nazive domena i odgovarajuće IP adrese. Autonomni sistem će osigurati da se Rusija ne suoči sa potpunim isključenjem sa interneta, ako odnosi sa Zapadom u potpunosti dožive slom, a SAD počnu sa ukidanjaem ruskih IP adresa sa globalnog interneta. Dokument su podneli senatori Andrej Klišas i Ljudmila Bokova i deputat Andrej Lugovoj. "Zakonom će se stvoriti uslovi za implementaciju nacionalnog projekta `Digitalna ekonomija` i osigurati stabilan rad interneta u Rusiji. Izmenama će se stvoriti infrastruktura koja će osigurati efikasnost ruskih internet resursa, što će služiti kao garancija zaštite interesa ruskih građana", rekao je Klišas. Savet Federacije će razmotriti zakon 22. aprila.
Projekat je osmišljen tako da osigura rad interneta, ako iz inostranstva postoji opasnost za njegovo funkcionisanje. Tako se predviđa stvaranje centra za praćenje i upravljanje javnom komunikacijskom mrežom u "Roskomnadzoru". Osiguraće se dostupnost komunikacijskih usluga u bilo kojoj "vanrednoj" situaciji, te će takođe koordinisati rad operatora u takvim slučajevima. Zakon će stupiti na snagu u novembru, sa izuzetkom odredbi o kriptografskoj zaštiti informacija i nacionalnom sistemu naziva domena. One će stupiti na snagu 1. januara 2021. godine. Prema dokumentu, informacije državnih organa i preduzeća će biti dodatno zaštićene enkripcijom, a telekom operateri će biti oslobođeni obaveze da ograniče pristup sajtovima sa zabranjenim podacima. Interne mreže koje nemaju pristup Internetu neće biti predmet projekta. "Roskomnadzor" će koordinisati aktivnosti na osiguranju funkcionisanja Interneta u zemlji.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.