Država izašla iz medija, ali su mnogi problemi ostali

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2021, 18:22

Država izašla iz medija, ali su mnogi problemi ostali

Država je formalno izašla iz vlasničke strukture medija tokom procesa koji je započet pre dve decenije, ali su mediji i danas izloženi pritiscima koji dolaze iz vlasti, ocenjeno je danas na okruglom stolu ''Mediji u privatnom i javnom vlasništvu - prava i odgovornosti'' održanom uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović ocenio je da situacija nije bolja posle 20 godina od početka privatizacije koja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kako je rekao, još nije okončana, iako je država izašla iz većine medija.

''Nije reč samo o prodaji medija, već i zašto smo to uradili i zašto nemamo medije širom Srbije gde građani ostaju bez pravovremenih i tačnih informacija", rekao je Radomirović na skupu u Pres centru UNS-a, koji je organizovala agencija Think.

Radomirović je, kako se navodi u saopštenju UNS-a, izneo mišljenje da za doslednu primenu medijskih zakona i bolje stanje u medijima nije dovoljna politička volja, već i da profesija treba da bude jača i da se nađu novi modeli za njihovo stabilno finansiranje.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić smatra da je privatizacija medija bila pogrešna, a da je nadzor bio katastrofalan, navodeći primer Kikinde gde se, kako je kazao, mislilo da su lokalni mediji ''veliki teret na budžetu''.

''Na medijskim konkursima se danas izdvaja više novca, ali sredstva dobijaju dva, tri elektronska medija. Ti mediji su više javni, nego privatni i ispunjavaju želje gradske vlasti", naveo je Bodrožić.

Novinar i publicista Zoran Panović kazao je da se u Srbiji sve promene gledaju kroz optiku devedesetih - od medija, tržišta, kapitala, i da ''pokušavamo kompenzujemo vreme koje smo izgubili''.

Panović nije optimista da će medijska situacija u Srbiji u budućnosti da se popravi, ali smatra da će tehnološki napredak biti veliki izazov za novinare.

Na skupu u Pres centru UNS-a učestvovao je i bivši državni sekretar za informisanje u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković koji je rekao da je deklarativni konsenzus svih vlasti bio da država treba da izađe iz medija, ali da to nijedna nije dosledno sprovela.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Saša Mirković: Nije bilo političke volje da se država isključi iz medija

Izvor: Danas, 21.Maj.2021

Državi Srbiji se omogućava da ponovo ulazi u medije, što znači da ne postoji politička volja da se država isključi iz medija, rečeno je danas tokom Okruglog stola „Mediji u privatnom i javnom vlasništvu - prava i odgovornosti“.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.