Država će se založiti za novinare

Izvor: Vostok.rs, 09.Nov.2010, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država će se založiti za novinare

09.11.2010. -

Novinarima je potrebna veća zaštita države, nego predstavnicima drugih profesija, smatra Dmitrij Medvedev. Ovakvu izjavu predsednik Rusije dao je na sastanku sa kolektivom lista Rosijska gazeta. Saradnici izdanja su priznali šefu države da su zabrinuti za svoju bezbednost posle serije nedavnih napada na predstavnike medija.

Država treba da najpažljivije prati rad novinara. A u slučaju posezanja na njihovo zdravlje i život da preduzima neophodne odluke. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Takva posebna pažnja prema predstavnicima medija uslovljena je društvenim značajem njihovog rada, podvukao je Dmitrij Medvedev.

Novinari se nalaze u zoni povećanog rizika. Gledao sam taj isti Tviter. Kažu: Zašto ne reagujete na druge zločine? Svaki dan se dešavaju zločini, i ne samo u Rusiji, u svim zemljama. A predsednik reaguje iz nekog razloga samo na jedan od njih i čini to ciljano. Učino sam to namerno. Upravo zato što se novinari nalaze u zoni rizika. Zadatak novinara je da govori istinu, da govori o ljudima, o događajima u zemlji, da čini to profesionalno i časno. Upravo zato delatnost novinara, ma kakvi oni bili: desni, levi, umerenih pogleda i radikalnih, uvek će izazivati vrlo razičitu reakciju. Mnogim ljudima se ne dopada to što o njima govore i pišu. Mnogim političarima se ne dopada šta o njima govore i pišu.

Predsednik je priznao da mu se ne dopada uvek ono što pišu o njemu i Rusiji. Istovremeno treba shvatiti da se upravo u tome i sastoji poziv i pravo novinara: preko sopstvenih pogleda, koristeći sopstvenu argumentaciju, autoritet, govoriti o pojedinim događajima. I država treba da to pravo garantuje, istakao je Dmitrij Medvedev.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.