Druidi priznati za zvaničnu veru u V. Britaniji

Izvor: Vesti-online.com, 02.Okt.2010, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Druidi priznati za zvaničnu veru u V. Britaniji

Prethrišćanska druidska vera priznata je kao zvanična religija u Britaniji, kao prva paganska vera koja je dobila takav status.

Britanska komisija za dobrotvorna društva zaključila je da se druidsko prizivanje duhova prirode može okarakterisati kao verska aktivnost, preneo je danas britanski radio Bi-Bi-Si (BBC).

Odluka da se druidima da status dobrotvorne organizacije, koji imaju druge vodeće verske organizacije, obezbediće im dragocene poreske olakšice. Ozvaničenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << verskog statusa druida usledilo je posle hiljada godina praktikovanja rituala na britanskim ostrvima.

Druidi su sveštenici prve, koliko je poznato, duhovne prakse u Britaniji, a postojali su i u drugim keltskim društvima u Evropi. Poklonici ove religije ne veruju samo u jednog boga ili tvorca, već se mole duhovima koji nastanjuju Zemlju - duhovima planina, reka i šuma, kao i prirodnim silama, poput groma. Takođe obavljaju rituale vezane za promene godišnjih doba.

Posle četvorogodišnjeg razmatranja ove verske prakse, komisija je zaključila da druidstvo nudi koherentni sistem verovanja u božanski princip i svojim poklonicima obezbeđuje pozitivan moralni okvir. Uz porast zabrinutrosti za prirodnu sredinu i njenu zaštitu i opadajući uticaj velikih religija, druidstvo cveta više nego ikad od dolaska hrišćanstva, preneo je Bi Bi Si.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.