„Druga“ ostavili bez bombe

Izvor: Vostok.rs, 26.Apr.2013, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Druga“ ostavili bez bombe

26.04.2013. -

„SAD su ne samo strateški partner Izraela, već i najbolji drug“. Ovim rečima je izraelski ministar odbrane Moše Jalon dočekao šefa Pentagona Čaka Hejgla, koji je stigao kako bi usaglasio uslove nove isporuke američkog oružja. Istina, ne može se sve predavati ili prodavati „najboljem drugu“. Pokazalo se, na spisku opet nema moćnih bombi koje probijaju betonske bunkere, a koji bi Izrael veoma želeo da dobije od SAD.

Ta bomba- Massive Ordnance >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Penetrator, posle ispuštanja iz aviona, svoj cilj nalazi putem dži-pi-es signala i pogađa podzemne bunkere na dubini do 60m. To je jedinstveni vid naoružanja koji je sposoban da uništi iranski kombinat za obogaćivanje urana, koji se nalazi duboko u planinama. Prema mišljenju mnogih eksperata, bez date oružane tehnike, svaka vazdušna kampanja protiv atomskih objekata u Iranu gubi smisao. Govori docent katedre orijentalistike Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose Nikolaj Surkov:

- SAD sada nisu zaiteresovane da započnu rat u regionu koji je i tako nestabilan. A još i ako bi Izrael smatrao da je moguće sprovođenje jednostrane intervencije protiv Irana, to onda stvara velike probleme ne samo za Izrael, već i za SAD i njihove saveznike u Persijskom zalivu. Iranci su već izjavljivali da će izvesti udar po bazama SAD u arapskim monarhijama. Posledice takvog rata su ozbiljne i amerikanci pokušavaju, u principu, da isključe mogućnost jednostranog dejstva Izraela.

Postoji i druga tačka gledišta: čak i sa tom bombom Izrael nema šanse, jer nema odgovarajuće avione, nosače takve bombe. Ako Izreal pomisli da je vreme za akciju, a SAD se sa tim saglase, onda će oni svakako dostaviti sva tehnička sredstva, objašnjava viši naučni saradnik Instituta orijentalistike Dmitrij Marjasis:

- Čim Izrael dobije te bombe, to će biti jedan od znakova da su SAD spremne i smatraju da je operacija u Iranu neophodna.

Takva situacija neće nastupiti pre jeseni. Tada će u Iranu biti održani izbori, pojaviće se novi predsednik. Postaće jasno, da li je on spreman na nekakve ustupke u cilju regulisanja nuklernog problema. „Neophodno je dati još jednu šansu diplomaitiji, sankcijama i drugim instrumentima, sve dok se ne iscrpe sve mogućnosti“, izjavio je Moše Jalon na zajedničkoj pres konfrenciji sa Čak Hejgelom.

Vojna opcija, saglasni su saveznici, mora da „ostane na stolu“ kao poslednja mogućnost rešavanja konflikta.

Boris Pavliščev,

Izvor: Glas Rusije, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.