Drnovšekov Votergejt

Izvor: Politika, 16.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drnovšekov Votergejt

Sova: U sedištu Janšine partije trenirani pripadnici OVK

Od našeg stalnog dopisnika
Ljubljana, 15. maja – Premijer Janez Janša i njegovi koalicioni partneri odlučili su da Janezu Drnovšeku ne dozvole miran odlazak sa funkcije uoči predstojećih predsedničkih izbora. Ministar pravosuđa Lovro Šturm saopštio je danas da je državnoj tužiteljki Barbari Brezigar dostavljen izveštaj o Sovi (Slovenačka obaveštajno-bezbednosna agencija) na osnovu koga >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << će se utvrditi težina individualne kaznene odgovornosti i zloupotreba za koje se tereti prevashodno aktuelni predsednik Drnovšek.


Šturm je predstavio prve rezultate istrage koja potresa domaću političku scenu i teško optužio Janeza Drnovšeka da je zloupotrebio i neprijavljene, crne fondove koje je Sova neovlašćeno imala, za svoja lečenja i plaćanje putnih troškova nadrilekarima i isceliteljima iz Indije. Drnovšek se odazvao protivoptužbama da se radi o podmetanjima iz "komisije za klevete", ali time nije stavljena tačka na slučaj.

Sve je počelo kada su poslanici levice, zaduženi da drže pod paskom bezbednosno-obaveštajne državne službe, otkrili da je Janšina vlada još lane u februaru donela tajnu odluku o osnivanju radne grupe koja je trebalo da "oceni rad Sove". U to ime je novembra 2006. u tajni operativni centar Sove (supertajna lokacija bila je smeštena u stanu zgrade u centru Ljubljane) iznebuha ušao savetnik predsednika vlade Aleksander Lavrih. Ova poseta je "provaljena" pre oko mesec dana uz optužbe opozicije da Janšina nomenklatura pokušava da se domogne spiskova nekadašnjeg SDB-a, diskredituje nevine ljude i provali spiskove aktuelne mreže agenata.

Iako direktor Sove tvrdi da mreža agenture nije ugrožena, sumnja je ostala, a optužbe se nižu. Premijer Janša je na odijum javnosti uzvratio da je "vlada samo proveravala glasine da Sova ima nezakonitu mobilnu mašineriju za prisluškivanje mobilnih telefona". Dodao je da je njegov savetnik nepobitno utvrdio da Sova stvarno ima rečeni aparat, što je prema njegovom mnenju sporno, jer je (zlo)upotrebu takve sprave teško kontrolisati.

Ispostavilo se da se radi o aparatu nemačkog proizvođača "Rhode & Swarz" koji košta više od 700.000 evra, a koji nije moguće kupiti u slobodnoj prodaji na tržištu, već to mogu samo ovlašćeni državni organi. Sprava je kupljena 1999. u vreme kada su na vlasti bili Drnovšekovi liberali (LDS). Janšini socijaldemokrati (SDS) sada problematizuju rečenu kupovinu i njenu svrhu, aludirajući da je uoči izbora i tranzicije vlasti prisluškivano sedište stranke SDS, koje se nalazi "na puškomet" od stana u kome je sprava locirana.

Posle mnogo spekulacija je li sprava uistinu pronađena na mansardi na kojoj je bila adresa tajne Sovine ćelije ili je u međuvremenu smeštena u poseban kombi, procurelo je da je aparat tako mali da staje u običnu akten-tašnu, koja se s lakoćom premešta s lokacije na lokaciju. Prozvan je Drnovšekov novi savetnik za pitanja nacionalne bezbednosti Iztok Podbregar, koji je donedavno bio direktor Sove, da objasni investiciju o kojoj nije obavestio parlamentarnu komisiju za nadzor rada tajnih državnih službi. SDS tvrdi da sve to ukazuje na postojanje tajne političke policije, čiji su agenti iz netom provaljene "tajne ćelije u stanu na Malom trgu 4 – prisluškivali članove SDS-a".

Sumnje o prisluškivanjima razgovora koji "teku radio-vezama tako što se prodre na liniju između najbliže bazne stanice odnosno odašiljač mobilnog operatera i lociranog mobilnog telefona" nisu nove, a kako saznaje "Politika", izviru od trenutka kada je u jednom od Sovinih izveštaja zapisan "nikad obrazložen navod da u Janšinoj stranci treniraju pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova". Izvor našeg lista tvrdi da najnoviji napor Janšine nomenklature da dođe glave "organizatorima tajne špijunske ćelije nadomak sedišta SDS-a" ukazuje da su navodi o školovanju "regruta iz OVK usred Ljubljane" – tačni.

Svetlana Vasović-Mekina

[objavljeno: 16.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.