Drama u Italiji zbog odbeglog MEDVEDA: Ko je u pravu?

Izvor: Mondo, 16.Jul.2019, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drama u Italiji zbog odbeglog MEDVEDA: Ko je u pravu?

Ljubitelji životinja u Italiji javno pružaju podršku divljem medvedu koji je uspeo da pobege iz prostora ograđenog električnom ogradom, posle čega je pokrenut lov na ovu životinju.

Foto: Mondo/Goran Sivački

Trogodišnji medved, označen kao M49, uhvaćen je u nedelju, 13. jula, u dolini Val Rendena, u regionu Trentino na severu Italije, nakon što je nekoliko puta uočen u blizini naseljenih područja.

Medved je umakao dan kasnije, nakon što >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << se popeo preko ograde visine četiri metra, koja je bila pod naponom od 7.000 volti. Italijanski mediji porede to sa poduhvatom Stiva Mekvina u filmu "Veliko bektvo" iz 1963. godine.

"Trči, medo, trči", napisao je jedan korisnik "Twittera", a hešteg #escapeforfreedom ubrzo je postao veoma popularan na ovoj mreži, preneo je AFP.

Drugi su apelovali na ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija da poštedi ovu životinju.

Tri tima države šumarske službe poslata su za medvedom, a pomažu im psi tragači.

Potragu komplikuje činjenica da je ogrlica za praćenje skinuta sa medveda nakon što je uhvaćen.

"Ukoliko M49 priđe naseljenim područjima, šumarska služba ima ovlašćenje da ga usmrti", izjavio je Mauricio Fugati, guverner regiona Trentino i član Salvinijeve Lige.

Ministar za okolinu Serđo Kosta brzo se usprotivio i rekao da bekstvo ove životinje iz zatvorenog prostora ne opravdava akciju koja bi rezultovala njenom smrću.

Udruženje farmera saopštilo je da je medved prišao naseljenim područjima 16 puta i usmrtio 13 domaćih životinja.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.