Drama u Gazi: Izraelci uhapsili i Srbina!

Izvor: Press, 01.Jun.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drama u Gazi: Izraelci uhapsili i Srbina!

Snimatelj Srđan Stojiljković nalazi se u pritvoru u Izraelu. On je jedan od 480 privedenih putnika sa brodova sa hamunitarnom pomoći za pojas Gaze, koje je izraelska vojska napala pre dva dana u Sredozemnom moru
Srpski snimatelj Srđan Stojiljković, putnik na jednom od šest brodova koje su izraelski vojnici napali pre dva dana u Sredozemnom moru, nalazi se u pritvoru u Berševi, na jugu Izraela. On je uhapšen sa još 479 aktivista konvoja >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << koji je prevozio humanitarnu pomoć Palestincima u Gazu.

Prema navodima medija, otpravnik poslova u Ambasadi Srbije u Izraelu Milutin Stanojević otputovao je u Berševu, gde će se sastati sa našim državljaninom i izraelskim vlastima.
Stojiljković je, inače, radio za pokret „Slobodna Gaza", koji je organizovao humanitarnu misiju. Srđan živi u Njujorku, gde radi kao samostalni snimatelj. Povremeno sarađuje sa novinskom agencijom Asošiejted pres. On je bio jedan od novinara koji su pratili „Marš za slobodu" krajem prošle godine. Tada se 1.300 aktivista iz 42 zemlje sveta okupilo na graničnom prelazu Rafa između Egipta i Gaze, u pokušaju da probiju blokadu granice.
Nedovoljne osude UN
Prema navodima medija, Srđan je pre nego što je ovoga puta krenuo na put u Gazu posetio Srbiju. Došao je na jedan dan da se vidi sa prijateljima, a roditeljima nije rekao kuda ide da se ne bi brinuli.
Od ukupno 700 putnika sa šest brodova, koji su nosili oko 10.000 tona humanitarne pomoći Palestincima u pojas Gaze, 48 njih je juče upućeno na aerodrom i biće vraćeno u svoje zemlje, a jedan broj se nalazi na lečenju u bolnici. Među prvima koji su deportovani bila su šestorica Grka. Oni su se juče vratili u Atinu. Među onima koji su se vratili je i jedna Turkinja sa bebom.
Zbog prekjučerašnjeg napada izraelskih komandosa na brodove sa humanitarnom pomoći, u kojem je poginulo najmanje deset ljudi, hitno se sastao i Savet bezbednosti UN. U saopštenju, usvojenom nakon više od 10 sati zasedanja iza zatvorenih vrata, SB UN osuđuje akciju izraelske mornarice i poziva na brzu, nezavisnu, kredibilnu i transparentnu istragu o celom slučaju. Analitičari ocenjuju da je saopštenje SB UN blago, podsećajući da ono ima manju težinu nego rezolucija.

Naime, dokument, koji je izdao SB UN rezultat je kompromisa između Turske i SAD. Turska je bila protiv ublažavanja kritika na račun Izraela, dok su SAD, najbliži saveznik jevrejske države, tražile da se brižljivo biraju reči.
Kamen spoticanja bila je reč „postupak" i da li je upotrebiti u množini ili jednini. Turska je zahtevala da se upotrebi jednina, kako bi se time istaklo da je Izrael sam odgovoran za pogibiju aktivista. Turski predstavnik nije želeo da se složi sa množinom, koja bi sugerisala da aktivisti koji su napali komandose snose deo odgovornosti. SAD su, takođe, insistirale na tome da Izrael sam sprovede istragu, ali će UN odlučiti ko će je voditi.

Traži se oslobađanje putnika
U saopštenju SB UN zahteva se i momentalno oslobađanje civila.
Sastanku iza zatvorenih vrata prethodio je jedan u trajanju od sat i po, kojem su novinari mogli da prisustvuju. Za to vreme mnogi govornici kritikovali su izraelsku akciju, ocenivši da je došlo vreme da se ukine blokada pojasa Gaze.
Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu izraelsku akciju nazvao je državnim terorizmom.
S druge strane, Izrael se branio tvrdnjama da je na akciju bio primoran jer je flota bila sve samo ne humanitarna. Zamenik izraelskog ambasadora u UN Daniel Karmon ocenio je da su organizatori upotrebili humanitarnu pomoć kao pokriće da pošalju poruku mržnje. On je rekao da su aktivisti koristili noževe, motke i drugo oružje da napadnu vojnike, koji su upali na najveći brod „Mavi Marmara".

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Deo humanitarne pomoći prebačen u Gazu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Jun.2010

Deo humanitarne pomoći koju je prevozio međunarodni konvoj brodova, kada ga je presrela izraelska mornarica, prebačen je kopnom u pojas Gaze, saopštila je danas izraelska vojska. "Tovar sa jednog od šest brodova u potpunosti je istovaren i prebačen danas u pojas Gaze konvojem od osam kamiona",...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Izrael isporučio humanitarnu pomoć Palestincima!?

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jun.2010, 02:30

Izreal je isporučio Palestincima deo humanitarne pomoći koja je zaplenjena u akciji komandosa na brodovima koji su plovili ka Gazi, saopštila je izraelska vojska. "Sav teret sa jednog od brodova je istovaren i transportovan u Pojas Gaze uz pomoć osam kamiona. Teret je uglavnom bio sačinjen od medicinskog...

Nastavak na Vesti-online.com...

Srpski snimatelj uhapšen u Izraelu

Izvor: Radio 021, 02.Jun.2010

Srpski snimatelj Srđan Stojiljković nalazi se u pritvoru u Izraelu.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.