Izvor: Politika, 28.Dec.2014, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drama na trajektu sa 500 putnika u Jonskom moru

Požar na trajektu „Norman Atlantik” nedaleko od Krfa: akcija spasavanja u toku, za sada izbavljeno 156 putnika

Od našeg dopisnika

Atina –Drama putnika sa trajekta „Norman Atlantik” na relaciji Patra–Ankona, na kome je rano ujutru, nedaleko od grčkog ostrva Krf, izbio požar, još traje. Do sada je, prema zvaničnim informacijama, spaseno 165 putnika, jedan italijanski državljanin je posle skoka u vodu nestao, dok je dvoje putnika povređeno. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Međutim, dok ovo javljamo, bitka se vodi za više od 150 putnika koji su u gustom dimu od koga se trajekt gotovo ne vidi, na palubi, izloženi jakom vetru i hladnoći.

Trajekt je prevozio 478 putnika i članova posade i 222 automobila i nalazio se na 44 nautičke milje od Krfa kada je poslao poziv u pomoć zbog požara.

Vojni brodovi i spasilačke ekipe iz Grčke i Italije nadljudskim naporima pokušavaju da spasu preostale putnike jer se strahuje da bi noćni uslovi bitno mogli da otežaju akciju. Neprekidno je u akciji 11 helikoptera, a dve „superpume”, koje mogu da rade i u noćnim uslovima, mada otežano, nastavljaju da lete i s palube spasavaju promrzle i uplašene putnike. Strahuje se od novog pogoršanja vremenskih uslova jer se talasi ponovo dižu, dok meteorolozi u delu Grčke oko Krfa najavljuju novo nevreme. Temperatura je pala na oko pet stepeni Celzijusovih, a more je vrlo hladno. Na brodu, sa koga ima malo informacija o pravom stanju, nema lekarskih ekipa ali je, prema informacijama italijanskih medija, jedan lekar dobrovoljno helikopterom spušten da pomogne.

Drama traje već satima jer je požar u potpalublju, verovatno u sektoru gde je parkirano više od dve hiljade automobila, izbio oko četiri sata ujutru, nedugo posle napuštanja grčke luke Igumenica, dok je većina putnika spavala. Prema šturim informacijama s lica mesta, izgleda da sistem upozoravanja i uzbunjivanja nije u potpunosti funkcionisao jer neki putnici tvrde da su, osetivši dim koji ih je probudio, sami izašli iz kabina. „U hodniku nas je sačekala panika, haos. Pod je bio užaren i panično smo trčali prema izlazu. Nismo ni bili svesni šta se dešava jer nismo čuli nikakvo zvono za uzbunu niti je neko pokušavao da nas razbudi”, izjavila je u telefonskom razgovoru grčkom kanalu Skaj putnica koja se spasla. Ona kaže da je njena kabina bila na šestom spratu i da su niži spratovi već bili obavijeni gustim crnim dimom.

U ovom trenutku je nejasno kako se sve odvijalo, i gotovo je neverovatno da nije bilo povređenih. Za sada se samo nagađa da je reč o manjem požaru koji je počeo da tinja u delu za parking i da je gust dim bio najbolje upozorenje za putnike.

Vremenski uslovi bili su vrlo teški, visoki talasi i jaki udari vetra sprečavali su evakuaciju. Stotinak putnika uspelo je da uđe u čamce za spasavanje. U pomoć su, odmah posle signala SOS, pritekli trgovački brodovi, tankeri, koji su se nalazili u blizini i koji su uspeli da spasu putnike. Brzo su u pomoć stigli i brodovi iz Krfa koji se nalazi na 78 kilometara udaljenosti. Međutim, zbog nevremena nisu mogli da se približe 250 metara dugačkoj grdosiji, brodu „Norman Atlantik”, koji je plovio pod italijanskom zastavom. Požar se širio, dim je bivao sve gušći a helikopteri koji je trebalo da gase vatru nisu mogli da priđu.

Svu ovu dramu, više od 15 sati preživljavalo je 264 putnika i članova posade koji su ostali na brodu i sa palube posmatrali ovu dramatičnu situaciju. Među njima je bilo majki sa decom, starijih ljudi… Prema podacima iz Patre, gde su se ukrcali putnici od kojih je većina na put krenula zbog novogodišnjih praznika, na trajektu je bilo najviše Grka, više od 250. Uz njih, na brodu je bilo državljana još 28 zemalja, najviše Italijana, više od 20 Albanaca, Belgijanaca, Nemaca, Holanđana…

S obzirom na to da je brod najbliži albanskoj obali, vlasti u Tirani su saopštile da su spremne da pruže pomoć. U albanskim vodama more je trenutno mnogo mirnije i gura trajekt prema obali.

Ideja da grčki remorker odšlepuje brod do albanske obale odbačena je jer se strahovalo da zbog vremenskih uslova operacija ne može da se brzo i lako izvede, što bi bilo gubljenje dragocenog vremena. Odustalo se i od ideje da drugi brodovi naprave branu prema „Norman Atlantiku” i tako smanje visinu talasa, kako bi se spasilačkim ekipama olakšao posao. Međutim, ministar pomorstva Mitijadis Varvicotis je zbog loših vremenskih uslova, slabe vidljivosti i ozbiljne opasnosti da se brodovi sudare, isključio ovakvu mogućnost.

Dok ovo javljamo, iako je mrak uveliko pao, akcija spasavanja se nastavlja, ali raste i strah od njenog konačnog ishoda.

Jasmina Pavlović-Stamenić

objavljeno: 28.12.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.