Doživotna robija za teroristu Amara

Izvor: S media, 19.Jan.2010, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doživotna robija za teroristu Amara

Sud u Kanadi osudio je Zakaria Amara, vodju ekstermističke islamističke grupe "Toronto 18", na doživotnu robiju zbog planiranja brojnih teroritičkih napada, javili su svetski mediji.

Amara (24) je planirao podmetanje eksploziva ispred zgrade berze u Torontu i zgrade gde se nalazi kanadska tajna služba, kao i u vojnim bazama. Da je, kako je naveo kanadski sudija u tome uspeo, bio bi to najstrašniji zločini u istoriji Kanade.

Britanski BBC navodi da je Amara pokušao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da nabavi veliku količinu veštačkog djubriva - amonijumnitrata za izradu eksploziva i da je hteo da eksplozivne naprave utovari na iznajmnjene kamione i da ih digne u vazduh u blizini meta planiranih bombaških napada.

Kanadska policija utvrdila je da je Amara putem kompjutera na javnim mestima pretraživao Internet, gde je nalazio uputstva za pravljenje bombi i načine njihovog aktiviranja, a na ličnom kompjuteru u njegovom stanu pronadjeni su snimci lidera Al Kaide i drugih islamskih ekstremista.

Amara je uhapšen sa još 17 osoba 2006. u Torontu, a u oktobru prošle godine priznao je da je deo grupe koja je planirala terorističke napade po Kanadi.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.