Dovoljno mesta u kovid bolnicama u Beogradu

Izvor: Vostok.rs, 22.Jul.2020, 13:42

Dovoljno mesta u kovid bolnicama u Beogradu

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da je broj pregleda i prijema pacijenata koji su pozitivni na koronavirus na istom nivou već nekoliko dana, dok je broj pacijenata na respiratorima povećan.
Lončar je, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, rekao da to znači da nema opuštanja i da preduzimamo sve i ozbiljno se pripremamo za ono što nas čeka u narednom periodu. On je naveo da u ovom trenutku ima dovoljno mesta u kovid bolnicama u glavnom gradu, a u toku dana će iz tih specijalizovanih ustanova u Čačku, Šapcu, Požarevcu i Kraljevu 10 do 15 pacijenata biti prebačeno u Beograd. Ministar je naglasio da se broj pregleda u tim gradovima ne smanjuje i da se očekuje veći priliv pacijenata, te dodao da će prebacivanjem pacijenata u Beograd biti oslobođeni kapaciteti u tim lokalnim bolnicama. Lončar je naglasio da će u najskorijem roku biti završeno uvođenje sistema kiseonika u privremenoj bolnici "Štark arena" u kojoj će u svakom trenutku 200 pacijenata moći da bude priključeno na kiseonik, ukoliko bude potrebno. To ne radimo zbog trenutne situacije, kako je dodao, već se pripremamo i za jesen, kada se očekuje drugi talas. Ministar je rekao da je rešeno pitanje oko rezervi krvi i da se uključio Zavod za transfuziju krvi iz Novog Sada koji svoje viškove zaliha prebacuje u Klinički centar Srbije za pacijente kojima je potrebna krv. Takođe, kako je podvukao, sa VMA je postignut dogovor oko prijema onkoloških pacijenata kako ne bi kasnili sa terapijom i pregledima.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Zemunska bolnica potvrdila da je otac Petra Đurića umro čekajući na respirator

Izvor: Luftika.rs, 23.Jul.2020, 07:31

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar negirao je tvrdnje čoveka da mu je otac umro od novog koronavirusa čekajući na respirator u Zemunskoj bolnici, rekavši da ustanova ima više respiratora nego što koristi.. Međutim, izveštaj iz bolnice pokazuje da je čovek čekao prebacivanje u bolnički...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.