Domaći digitalni kilovati

Izvor: Politika, 31.Mar.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaći digitalni kilovati

Stručnjaci Instituta „Mihajlo Pupin” uveli najsavremenije upravljanje u nekoliko elektrana na vodu i ugalj, u kojem računari obrade hiljade podataka u deset milisekundi!

INTERVJU

Svakome godi povratak na mesto uspeha, pa i stručnjacima kompanije „Automatika” u sastavu Instituta „Mihajlo Pupin” iz Beograda. Sedamdesetih godina minulog veka sticali su prvo iskustvo i znanje u upravljanju energetskim postrojenjima na HE „Đerdap 1”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i od tih dana ih neprekidno osavremenjuju. U proteklih nekoliko godina najsavremeniju računarsku (i srodnu) opremu i programe (paket SCADA-Supervisory Control And Data Acquisition usavršavaju još od osamdesetih) ugradili su u nekoliko termoelektrana, a uskoro će i u nekim hidrocentralama kod nas i u susedstvu.

Pre četiri godine uspešno položili ispit na TE „Morava”, a zatim na blokovima A1 i A2 TE „Nikola Tesla” u Obrenovcu, što ih je svrstalo rame uz rame s najpoznatijim svetskim kompanijama – „Simens”, „Alstom” i ABB. U protekloj najkrupniji poduhvat izveden je na bloku A4, uz učešće stranih i domaćih preduzeća. Čak 60 odsto od 153 zaposlena čine inženjeri, magistri i doktori nauka) iz godine u godinu uvećavaju dohodak, naglašava direktor mr Milenko Nikolić, a novi poslovi pritiču.

Kako izgleda digitalno upravljanje najvećom termoelektranom u nas – TENT-om u Obrenovcu?

– Upravljanje koje je Institut „Mihajlo Pupin” osmislio, napravio i ugradio u termoelektranama TENT-a u Obrenovcu je savremenio, zasnovano na najnovojim tehnološkim dostignućima kakva se uvode u svetu (distribuirana arhitektura sastoji se od određenog broja kontrolera sa upravljačkim funkcijama). Kontroleri su povezani u lokalnu i mrežu centralnog računara sistema (serveri i radne stanice). Provera ispravnosti obavlja se neprestano, a visoku pouzdanost jamči udvajanje najbitnijih (kritični) sastojaka, kao što su ulazno/izlazni moduli, centralne jedinice i, naravno, mreže i serveri. Automatski se otkriva ispadanje ili nepravilnost u radu i sve prebacuje na rezervno vođenje.

Sve se odvija prema ranije zadatim algoritmima. Operatori u kontrolnom centru na monitoru za pultom i na velikim zidnim ekranima prate zbivanja u postrojenju i ponašanje opreme – preko tehnoloških prikaza procesa i različitih lista.

Na koji način se podaci prikupljaju, obrađuju i prosleđuju? Koliku količinu računar mora da sažvaće u zadatom vremenu?

– Količina podataka zavisi od snage ili veličine elektrane. Na bloku A4 u TE „Nikola Tesla” prikupi se oko 8.000 različitih merenja ili obaveštavanja (signalizacija), i sve to se obradi za deset hiljaditih delova sekunde (milisekundi). Celokupan tok uzimanja i obrade, sa svim proračunaima, uradi se više puta u jednoj sekundi! Procesorska snaga kontrolera u uobičajenom načinu rada postrojenja uključi svega desetak odsto njegovih mogućnosti.

Da li ste time stekli najviše preporuke za poslove u inostranstvu? Imate li za to znanja, iskustva i stručnjake?

Da biste to stekli, potrebne su dve stvari: znanje i preporuka (referenca). Ovakvi poduhvati iziskuju odgovarajuće iskustvo ili umeće vezano za same tehnološke procese. Opremu i teoretsko znanje smo imali, nedostajalo je poznavanje proizvodnje električne energije u elektrani, i u tome su nam mnogo pomogli stručnjaci TE „Nikola Tesla”. S nama su učestvovali u osmišljavanju i izvođenju, pa se može reći da su koautori. Da ne zaboravimo Elektrotehnički fakultet u Beograda (katedra za upravljanje) s kojim blisko sarađujemo.

Elektroprivreda Srbije je u proteklih nekoliko godina obavila nekoliko velikih (kapitalni) remonta, na kojima je su se ogledala mnoga domaća preduzeća i instituti. Zahvaljujući toj činjenici, domaći izvođači, svako u svojoj oblasti, stekli su zavidne reference. U pojedinim koracima podržala su nas ministarsta za energetiku i nauku. Zahvati ove vrste su skupi i iziskuju objedinjeno učešće srodnih kompanija, zato pregovoramo da osnujemo konzorcijum.

Na koliko ste energetskih prostrojenja ugradili svoje znanje?

Do sada smo savremeno upravljanje uveli na četiri bloka domaćih termoelektrana. Za HE „Đerdap 2” smo ugovorili isporuku komandnih tabli za svih deset agregata, od čega smo na tri opremu ugradili, a za još tri smo je spremili za fabrički prijem. U „Drinskim hidroelektranama” radimo na kapitalnom remontu upravljanja, isto to i na malim elektranama na Zapadnoj Moravi (Ovčar Banja i Međuvršje), očekujemo ugradnju i u HE „Bajina Bašta”.

Posle nekoliko decenija od uvođenja, automatsko upravljanje obnavljate na najvećoj domaćoj hidroelektrani, „Đerdapu 1”?

Tačno. Institut „Mihajlo Pupin” je sedamdesetih godina prošlog veka isporučio upravljanje brodskom prevodnicom na HE „Đerdap 1”, to su bili naši počeci u ovom poslu. Nakon toga smo decenijama radili na nadzoru u prenosnoj i distributivnoj elektromreži i na svim blokovima. Danas u više od stotinu trafostanica imamo svoje daljinske stanice (RTU) i na desetine dispečerskih centara.

Predstoji li sličan ili teži zahvat na HE Bajina Bašta”? Hoće li to, i sve do sada, biti ulaznica za buduću HE Buk Bijela”?

Već sam pomenuo da ćemo automatsko upravljanje uvesti u glavnoj elektrani HE „Bajina Bašta”. Kapitalni remont je na međunarodnom nadmetanju poveren čuvenoj zapadnoj kompaniji „Vatek” u čijem smo konzorcijumu i mi. Vrednost dela našeg posla je dva milinona evra.S razlogom pominjete „Buk Bijelu”, a su tu i drugi veliki poduhvati, kao što su blokovi B3 u Obrenovcu i Kolubari. Velika prilika za domaću mašinsku mašinsku i elektroindustriju.

--------------------------------------------------------

Elektronska naplata

Elektronska naplata putarine koristi se već godinu dana na autoputu Beograd-Šid, a lane je trebalo da se uvede na deonici Beograd-Niš, ali nije zbog kašnjenja građevinskih radova. Očekuje se da će do kraja 2008. biti postavljena. Urađena je obnova naplatnih Doljevac i Aleksinac, uskoro bi trebalo Vodanj, Mali Požarevac i Ražanj. A to je tek petina svih naplatnih stanica na ovom pravcu. Na deonicu Beograd-Niš otpada 70 odsto autoputevima Srbije.

Stanko Stojiljković

[objavljeno: 01/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.