Izvor: Blic, 01.Okt.2009, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doktori pustili ženu da umre jer im je zabranila da je spasu

Doktori su dozvolili Keri Vultorton da umre, jer im je dala poruku u kojoj je pisalo da ne smeju da pokušaju da joj spasu život jer bi zbog toga mogli da budu tuženi, prenosi "Dejli telegraf".

Gospođica Vultorton (26) iz Norviča, koja je patila od depresije zbog nemogućnosti da rađa decu, popila je anti-friz i pozvala hitnu pomoć.

Ona je ostala svesna i doktorima je predala poruku u kojoj je rekla da želi da medicinsko osoblje učini da joj bude udobno, ali da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nikako ne pokušava da joj spasi život.

Doktori su izjavili da je njena želja bila jasna i, da iako je to bilo užasno iskustvo i nisu se slagali sa tim, nisu imali drugog izbora osim da je puste da umre.

Oni su se plašili da bi ona mogla da ih tuži zbog nepoštovanja njene želje, jer su smatrali da je ona bila svesna svog postupka i mentalno sposobna da odbije lečenje.

Smatra se da je ovo prvi put da je neko zahtevao od lekara da ga ne leči, da bi izvršio samoubistvo.

Ovakvi zahtevi pacijenata lekarima da ih ne leče su uobičajeni kod neizlečivo bolesnih pacijenata koji odbijaju tretman koji ih održava u životu.

Porodica gospođice Vultorton je kritikovala doktore, govoreći da je trebalo da učine sve što mogu da joj spasu život.

Keri Vultorton je ranije čak devet puta ispijala otrov, a doktori su uspevali da je spasu. Ovog puta ona ih je pozvala, jer, kako je rekla u poruci nije želela da umre sama i u bolovima.

Ovaj slučaj će u Britaniji oživeti debatu o "pravu na umiranje", nakon novih zakonskih predloga, prema kojima oni koji pomažu neizlečivim pacijentima da umru ne bi trebalo da budu sudski gonjeni, osim ako nisu tom prilikom ostvarili finansijsku dobit.

Takozvani "testamenti živih" dozvoljavaju ozbiljno obolelim pacijentima da odluče koje tretmane žele, a koje ne.

U slučaju da doktori nisu poslušali gospođicu Vultorton mogli su zbog toga i da ostanu bez posla, ali ostaje pitanje da li je u tom trenutku ona zaista bila svesna i sposobna da odlučuje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.