Dogovor SAD i Francuske

Izvor: Politika, 06.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor SAD i Francuske

Izraelci napali komandu Hezbolaha. - Prvi put bombardovan i hrišćanski deo Bejruta

Prema izveštajima agencija
TIR, JERUSALIM, TEL AVIV, BEJRUT – Sjedinjene Države i Francuska postigle su u Njujorku sporazum oko teksta rezolucije Saveta bezbednosti UN koja bi trebalo da dovede do zaustavljanja sukoba. Očekuje se da će se Savet bezbednosti, koji čini 15 država, okupiti u punom sastavu i razmotriti tekst u kojem se poziva na primirje i koji bi u narednih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nekoliko dana trebalo da bude usvojen, izjavio je Džon Bolton, ambasador SAD u UN.

Dok broj žrtava, uglavnom civilnih, raste iz dana u dan, sukobi između zaraćenih strana ne prestaju. Izraelski borbeni avioni, helikopteri i mornarički komandosi napali su prethodne noći komandni centar Hezbolaha u lučkom gradu Tir, na jugu Libana, iz koga se ispaljuju rakete dugog dometa na severni Izrael, sukobivši se potom sa borcima šiitske milicije Hezbolah, saopštila je juče izraelska armija.

Portparol izraelske vojske izjavio je da je operacija pokrenuta protiv boraca Hezbolaha, za koje se veruje da su odgovorni za raketiranje izraelskog grada Hadere.

Nekoliko sati pošto su najmanje dve rakete dugog dometa Hezbolaha pale kraj grada Hadere, 40 kilometara udaljenog severno od Tel Aviva i 80 kilometara od granice prema Libanu, što je najdublje na izraelskoj teritoriji od početka sukoba pre tri nedelje, Izrael je poslao specijalne jedinice na Tir.

Hezbolahov komandni centar nalazio se na drugom spratu četvorospratne zgrade u Tiru u kojoj žive i civili, zbog čega su u ovoj operaciji učestvovali komandosi iz elitne mornaričke jedinice. Kako tvrde izvori izraelske armije, u razmeni vatre s gerilcima, poginula su najmanje sedmorica pripadnika Hezbolaha. Takođe je saopšteno da je akcija bila uspešna, jer su uništene lansirne rampe za rakete, ali i uporište pripadnika Hezbolaha koji komanduju raketiranjem na izraelske teritorije.

Izraelske letelice gađale su tokom noći i palestinski izbeglički kamp Rašidije, južno od Tira. Tom prilikom ranjena je jedna osoba. Eksplozije su od juče ujutru odjekivale i u Bejrutu, i prvi put u hrišćanskom delu tog grada. U znak osvete zbog napada u Tiru, juče ujutro je na Izrael, u predgrađe Haife, ispaljeno šest raketa tipa "kaćuša". U ovom napadu ranjeno je devet osoba.

Tokom tri nedelje sukoba poginulo je najmanje 75 Izraelaca, od toga 45 vojnika, a više od 600 je ranjeno. Izraelci koji žive na severu zemlje, njih više od 300.000, napustili su svoje domove, saopštili su izraelski zvaničnici. Izraelska armija tvrdi da je u vojnim operacijama ubila 300 boraca Hezbolaha, što ova organizacija poriče. Broj poginulih u Libanu, uglavnom civila, premašio je 900 još pre neki dan, istakao je libanski premijer Fuad Siniora. Prema podacima agencije AP, ubijeno je najmanje 567 Libanaca, uključujući 489 civila, što je potvrdilo Ministarstvo zdravlja, kao i 26 libanskih vojnika i najmanje 50 gerilaca Hezbolaha.

S. St.

[objavljeno: 06.08.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.