Dođite na otvoren i iskren dijalog, čvrsta veza sa SAD

Izvor: Press, 06.Jun.2017, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dođite na otvoren i iskren dijalog, čvrsta veza sa SAD"

Šef diplomatije Katara je pozvao na dijalog arapske zemlje koje su prekinule diplomatske odnose s njegovom državom.
Foto:b92.net
Muhamed bin Abdul Rahman uverava da će veze Katara sa SAD ostati čvrste.
Manje od 24 sata od odluke Saudijske Arabije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jemena, Egipta i Maldiva da prekinu diplomatske odnose s Katarom i da ga izoluju ekonomski, finansijski >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i saobraćajno, Rahman je pozvao te zemlje na "otvoren i iskren dijalog" o rešavanju krize. 

Te zemlje su u ponedeljak saopštile da će povući svoje diplomate iz Katara i proterati katarske diplomate sa svoje teritorije, zbog podrške te zemlje islamičkim grupama i odnosa s Iranom. 

Američki državni sekretar Reks Tilerson izrazio je očekivanje da to neće uticati na jedinstvo u borbi protiv islamskih ekstremista. 

"Naš odnos sa SAD ostaje strateški", rekao je katarski ministar. 

Katarski emir Tamim bin Hamad Al Tani pozvao je 27. maja iranskog predsednika Hasana Rohanija i čestititao mu pobedu na predsedničkim izborima. 

Saudijska Arabija, većinski sunitska kraljevina, smatra Iran, kojim vladaju šiitski muslimani, najvećim neprijateljem i pretnjom regionalnoj stabilnosti. 

Nije još jasno kako bi odluka arapskih zemalja mogla da utiče na vojne operacije SAD, koje u Kataru imaju stacioniranih oko 10.000 vojnika i sedište centralne komande za Bliski istok. 

Katar je u nekoliko navrata demantovao da podržava ekstremističke grupe u regionu.
 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.