Dodiku prete smenom

Izvor: Politika, 26.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodiku prete smenom

Švarc Šiling razmišlja o posezanju za "bonskim ovlašćenjima", dok političari u Sarajevu kažu da je priča o pripremi atentata "izmišljena"

Od našeg stalnog dopisnika

BANJALUKA, 25. decembra – Gde ima dima, ima i – pretnji. Ovako bi se mogla oceniti izjava predsednika Slobodnih demokrata BiH Seada Avdića da su "poslednje informacije o pripremi atentata na premijera Republike Srpske Milorada Dodika izmišljene" s ciljem da se skrene pažnja sa najavljene >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mogućnosti da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Švarc Šiling posegne za "bonskim ovlašćenjima" – pravom da smenjuje izabrane zvaničnike, zabranjuje im bavljenje politikom i drugim javnim poslovima, da nameće zakone... i "disciplinuje Dodika".

Avdić je "Dnevnom avazu" rekao da je Savet za sprovođenje mira podržao nameru Švarca Šilinga da primeni "bonska ovlašćenja" ako Dodik nastavi da deluje protivustavno. Da bi se, prema njegovim rečima, "otupila oštrica" visokog predstavnika, izmišljena je priča o pripremanju atentata na predsednika Vlade RS. S obzirom na to da je, po Avdićevoj oceni, takav scenario pao u vodu, ostalo je "samo da se priča o atentatu svede na opasnost od islamskog terorizma". On je zbog toga pozvao Švarca Šilinga da s primenom "bonskih ovlašćenja" počne od potpredsednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata Krstana Simića, koji je nedavno izjavio da bi njegov stranački šef Milorad Dodik mogao biti meta radikalnih islamista.

Povodom Avdićevih reči o pretnjama Kristijana Švarca Šilinga premijeru RS, portparol Kancelarije visokog predstavnika Oleg Milišević je našem listu izjavio: "Izjave Milorada Dodika na sednici Narodne skupštine RS, na kojoj je izabran za premijera, bile su neprihvatljive. Visoki predstavnik je poslao pismo svim političarima, upozorivši ih da neće tolerisati nepoštovanje Ustava BiH. Nećemo da spekulišemo o mogućim sankcijama ako neko ne uvaži njegove savete."

Politički analitičar iz Banjaluke Gostimir Popović na informaciju o pripremanju atentata na Milorada Dodika gleda potpuno drugačije. "Otkud Avdić kao političar zna da je to izmišljena priča, kada je ona potekla iz zvaničnih, policijskih izvora? I to Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, dakle iz Federacije BiH u kojoj on nije baš omiljen. Ma koliko bila diplomatski uvijena, pretnja visokog predstavnika – da će iskoristiti "bonska ovlašćenja" – nije nimalo naivna, a još manje je bezazlena informacija o pripremanju atentata na Milorada Dodika. Bojim se da Dodikovi potezi, kako politički tako i ekonomski, nekome ozbiljno kvare račune. On, pored ostalog, svakodnevno kvari sliku o "dobroj" Federaciji BiH i "lošoj" RS, praktično pokazujući da stvari stoje sasvim obrnuto. Zbog toga RS ima obavezu da zaštiti i sebe i svog premijera", rekao je Popović za "Politiku".

Što se tiče dela izjave Seada Avdića da su sve strane "policijsko-obaveštajne agencije" demantovale prisustvo "islamskog radikalizma" u BiH, Popović kaže: "To naprosto nije tačno. Da u BiH živi nekoliko stotina stranih mudžahedina koji su ovde došli kao pripadnici raznih terorističkih organizacija potvrdio je svojevremeno šef Misije Ujedinjenih nacija u BiH, američki general Žak Pol Klajn. Isto tako, od napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku i na Pentagon naovamo, malo šta se dešavalo a da tragovi terorista nisu direktno ili posredno vodili prema BiH. Zar Avdić ne zna da se u Sarajevu, zbog pripremanja terorističkog napada, sudi Mirsadu Bektaševiću, Abdulkadiru Cesuru i njihovim saradnicima. Ako je priča o pripremanju atentata na Milorada Dodika i izmišljena, u šta ne verujem, onda je ona proizvod sarajevske političke kuhinje. Dodik je očigledno pritisnut pretnjama sa dve strane: od Kancelarije visokog predstavnika i od za sada nepoznatih lica koja žele da ga likvidiraju", naglašava Gostimir Popović.

Boro Marić

--------------------------------------------------------------------------

Švarc Šiling: Neprihvatljive izjave

SARAJEVO – "Izjave koje je premijer Dodik nedavno dao na konstitutivnoj sednici parlamenta RS bile su neprihvatljive. Savetujem svim političarima u BiH da poštuju ustavni poredak ove zemlje. Ne mogu garantovati šta će se dogoditi ako se moj savet ne zanemari", rekao je u intervjuu agenciji Beta Kristijan Švarc Šiling.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH kazao je da donošenje rešenja o statusu Kosmeta nema nikakve veze sa BiH, te da je međunarodna zajednica nekoliko puta naglašavala da neće tolerisati bilo kakve pokušaje podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

(Beta)

[objavljeno: 26.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.