Dodik: RS je jedina samoodrživa zajednica u BiH

Izvor: Press, 09.Jan.2013, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: RS je jedina samoodrživa zajednica u BiH

"Želimo da Republika Srpska bude večna na dobrobit srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive. Želimo da RS sačuvamo za naše potomke, koji nikada ne smeju zaboraviti žrtve podnete u njenom stvaranju i da ih se sećaju sa zahvalnošću i dužnim poštovanjem", rekao je Dodik na današnjoj svečanoj akademiji povodom 9. januara - Dana i krsne slave Republike Srpske - Svetog arhiđakona Stefana.
On je poručio da je vraćanje izvornom Dejtonskom sporazumu, kojim je 1995. okončan >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << rat u BiH, politički pravac rukovodstva RS, ističući da to podrazumeva da je za svaku odluku na nivou BiH potreban prethodni sporazum strana, kao što je i predviđeno važećim Ustavom.
Prema njegovim rečima, Republika Srpska poštuje teritorijalni integritet i međunarodni suverenitet BiH uspostavljen Dejtonskim sporazumom, ali je RS isto tako nezaobilazan faktor u odlučivanju u BiH.
"Isto tako zahtevamo da se poštuju i naša prava, kao konstitutivnog naroda i Republike, koja je svoj suverenitet unela u BiH", naglasio je Dodik.
On je dodao da je RS uspostavila partnerske odnose sa svim državama u regionu, kao i da ima kontakte, dijalog i saradnju sa svim ključnim svetskim faktorima, od EU, SAD, Rusije do Kine, Izraela i islamskih zemalja, u kapacitetu koji joj je dat Ustavom i Dejtonskim sporazumom.
Dodik tvrdi da saradnja sa Srbijom, u okviru Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, ostaje prioritet, ističući da će toj saradnju u narednom periodu biti dat novi podsticaji.
Evropske integracije, dodao je, ostaju jedan od strateških pravaca, ali ne po svaku cenu, navodeći da se evropski put BiH ne može koristiti za modeliranje i promenu političkog sistema u BiH.
Dodik je istakao potrebu zadržavanja ekonomske stabilnosti RS, najavljujući pokretanje nekoliko kapitalnih investicionih projekata u narednoj godini.
Svečanoj akademiji u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci prisustvovali su najviši zvaničnici RS, predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, ministri u Vladi RS, članovi Senata, narodni poslanici u parlamentu RS, te srpski predstavnici u institucijama BiH.
Svečanoj akademiji prisustvovali su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i institucija Srbije, kao i predstavnici međunarodne zajednice i diplomatskog kora u BiH.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Dodik: RS garant opstanka srpskog naroda u BiH

Izvor: Politika, 10.Jan.2013, 13:31

Želimo da Srpsku sačuvamo za naše potomke, koji nikada ne smeju da zaborave žrtve podnesene u njenom stvaranju, rekao je predsednik RS ..Od našeg stalnog dopisnika..Banjaluka – Želimo da Republika Srpska bude večna na dobrobit srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive. Želimo da Srpsku...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.