Dodik: Gregorijan nije dobronameran

Izvor: Politika, 12.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Gregorijan nije dobronameran

Od našeg stalnog dopisnika
Banjaluka, 11. novembra – Umesto da utiče na smirivanje političke nepogode u BiH, prvi zamenik visokog predstavnika međunarodne zajednice Rafi Gregorijan je povukao obrnut potez. On je, svedočeći pred Helsinškom komisijom američkog Kongresa, pored ostalog, rekao "kako postoje izveštaji da Vlada Republike Srpske već sprema listiće za referendum o nezavisnosti", preneo je današnji sarajevski "Dnevni avaz". Izveštaj na koji se pozvao Gregorijan je, u stvari, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tekst "Bosni preti raspad", objavljen prošle nedelje u nemačkom "Veltu". U njemu je navedeno da je Vlada Republike Srpske zatražila predračun troškova štampanja referendumskih listića. "Velt" je, osim toga, naveo da će Republika Srpska, ako Kosovo 10. decembra proglasi nezavisnost, raspisati referendum i odvojiti se od BiH. Nemački list je napisao da se referendumski listići štampaju u štampariji Branislava Đurića u Banjaluci.

Međutim, u Banjaluci ne postoji štamparija čiji je vlasnik Branislav Đurić, niti je iko od privatnih grafičara s kojima smo kontaktirali čuo za čoveka s tim imenom i prezimenom. U telefonskom imeniku Banjaluke postoji samo jedan telefonski broj registrovan na Branislava Đurića, koji nam je rekao da se nikada nije bavio grafičkom delatnošću. "Iako smo odlučno demantovali pisanje 'Velta', Gregorijan je, govoreći pred Helsinškom komisijom američkog Kongresa, laž nemačkog lista prihvatio kao istinu i pokazao da nije dobronameran prema Republici Srpskoj. Lažući pred Helsinškom komisijom američkog Kongresa, Gregorijan je hteo da učvrsti stereotip o Srbima kao 'lošim momcima' i Republici Srpskoj kao 'remetilačkom faktoru' u Bosni i Hercegovini", prokomentarisao je za naš list izjavu Rafija Gregorijana premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

U okviru rasprave na temu "BiH, još uvek nerešena pitanja u postkonfliktnoj obnovi i pomirenju", Gregorijan je rekao da će opstanak ove zemlje "biti određen u narednih nekoliko meseci ili čak nekoliko sedmica". On je kazao da je ono što se sada dešava u BiH "uvod u dramu koja će se desiti između 21. novembra kada će se u Savetu bezbednosti UN glasati o produžavanju mandata Eufora i perioda posle podnošenja izveštaja kosovske trojke 10. decembra". U celu ovu priču, američki diplomata je udenuo i premijera Srbije Vojislava Koštunicu, rekavši da on "otvoreno vezuje ideju odvajanja Republike Srpske od BiH sa nezavisnošću Kosova". Zvanični krugovi u Banjaluci odavno su odbacili ovakve teze, tvrdeći da su njeni tvorci međunarodni faktori koji, i na ovaj način, žele da diskredituju Republiku Srpsku i Srbiju.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.