Dodela Nobelovih nagrada – cveće iz Sanrema, tajni meni i visoke zvanice

Izvor: RTS, 10.Dec.2019, 08:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodela Nobelovih nagrada – cveće iz Sanrema, tajni meni i visoke zvanice

U Stokholmu i Oslu će ovogodišnjim laureatima biti dodeljene Nobelove nagrade. Priznanja se dodeljuju od 1901. godine, a ovo je šest stvari koje bi trebalo da znate o današnjoj dodeli.
Nobelov dan - 10. decembar
Nobelove nagrade se dodeljuju 10. decembra jer je Alfred Nobel, pronalazač i proizvođač dinamita, po kome priznanja nose ime, preminuo na današnji dan 1899. u Sanremu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Zbog toga, Grad Sanremo od 1905. svake godine šalje cveće kojim se ukrašavaju dvorane u kojima se održavaju ceremonije dodele.
Mesto dodele
Prema testamentu Alfreda Nobela, nagrade za književnost, fiziku, hemiju, medicinu i ekonomiju dodeljuju se u Stokholmu, dok se Nobelova nagrada za mir uručuje u Oslu. 
Nobel nije obrazložio zbog čega se samo priznanje za mir dodeljuje u Norveškoj.
Ceremonija dodele
Nagrada se u Stokholmu dodeljuje u "Konserthusu" (Koncertna dvorana), a u Oslu se dodela nagrada za mir održava u Gradskoj kući.

Nagrade u Stokholmu dodeljuje švedski kralj, a Nobelova nagrada za mir dodeljuje se u prisustvu kralja Norveške.
Ovogodišnji dobitnici
Nobelovu nagradu za mir dobio je etiopski premijer Abij Ahmed, priznanje za književnost biće uručeno Peteru Handkeu i Olgi Tokarčuk, dok su nagradu za fiziku dobili naučnici Džejms Pibls, Mišel Major i Didije Keluz.

Priznanje za hemiju dobili su Džon Gudeno, Stenli Vajtingam i Akir Jošin, nagrada za medicinu pripala je Vilijamu Kelinu, Piteru Retklifu i Gregu Semenci, a Nobelova nagrada za doprinos ekonomiji dodeljena je Abidžitu Banerdžiju, Ester Duflo i Majklu Kremeru.
Svečani banket
Posle dodele nagrada, ceremonija se seli u stokholmsku Gradsku kuću, gde se održava svečani banket, kojem, osim kraljevske porodice i ovogodišnjih laureata, prisustvuju i članovi švedske vlade, bivši dobitnici Nobelove nagrade i članovi Nobelovog komiteta.
Banketu prisustvuju i diplomatski predstavnici u Švedskoj. 
Večera za Nobelovce
Meni svečanog banketa drži se u tajnosti do zvaničnog početka večere u 19 časova. Nazivi jela su ispisani na francuskom, engleskom i švedskom jeziku. 
Muzičari iz Švedske i ostatka sveta tokom večere izvode kompozicije različitih žanrova - od klasične do moderne pop muzike. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.