Dočekali proleće, a onda smetovi

Izvor: Mondo, 20.Apr.2013, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dočekali proleće, a onda smetovi

Iznenadni sneg, ledena kiša i jak vetar izavali su haos širom Švajcarske danas - letovi u Cirihu su odloženi, brojni putevi i pruge blokirani, a mnoga domaćinstva ostala su bez struje.

Nakon sedmice letnjih vrelina, zima se danas naglo vratila u Švajcarsku, a temperature pale za oko 20 stepeni širom zemlje od četvrtka.

"To je zaista dramatičan pad", izjavio je Nikolas Borgonjon iz švajcarske meteorološke službe Meteonjuz agenciji AFP.

Ženevu, gde >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << su mnogi građani početkom sedmice prešli u šorceve i sandale, pogodio je ledeni vetar koji duva brzinom od 70 kilometara na sat, rekao je Borgonjon i dodao da je na planinama Jura zabeležena brzina vetra od preko 100 kilometara na sat.

Gotovo metar snega prekrio je neke delove Alpa, a loše vreme stiglo je i u najveći grad Švajcarske Cirih.

Zbog snega mnogi letovi na Ciriškom aerodromu su kasnili, rekao je portparol tog aerodroma.

Veći broj puteva u kantonu Grison na jugoistoku je blokiran, kao i dva autoputa u Tičinu na jugu, izvestila je švajcarska agencija ATS.

Mnoge planinske pruge su zatvorene zbog pojačanog rizika od lavina, dok su jake kiše izazvale više odrona.

Tri kantona su pogođena prekidima u snabdevanju električnom energijom.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.