Do bogatstva preko onog sveta

Izvor: Politika, 15.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do bogatstva preko onog sveta

Krađa pokojnika i grobnica uznemirila Vranjance

Vranje – Zbog „podzemnog katastra”, kako Vranjanci zovu ovdašnja groblja, kada je, prvo, usledila, po tvrdnjama rodbine, krađa pokojnika, a zatim krivična prijava zbog skrnavljenja i otimanja stare grobnice (grobnog mesta) braće Milana i Zarija Ilića došlo je do uznemirenja žitelja grada pod Pržarom.

Pre nekoliko dana tri porodice iz Vranja su se, kao u popularnoj TV seriji „Stižu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dolari”, otimale oko bogatog pretka. Kako za naš list kaže Slavica S., da je „čilac” (stric) pretpostavljao da će se posle njegove smrti oko sahrane događati takve stvari, sigurno bi sve rasprodao i ugovorio sahranu sa pogrebnim preduzećem u Beogradu, Vranju ili bilo kom gradu u Srbiji. Ovako, ostavio je amanet najbližima koji su napravili glupost da se narod čudi.

Naime, naslednici pokojnog D. T. koji je umro u Beogradu, bratanica Slavica S. i bratanci Dragan i Milan T. su u amanet dobili da strica sahrane u Vranju i njegovu bogatu ostavštinu podele na ravne časti. Međutim, te „ravne časti” su nekome od naslednika zasmetale pa je Dragan mimo znanja ostalih, kupio pogrebnu opremu, i otišao po pokojnog strica. U međuvremenu u Beograd je stigao i Milan koji je preko poznanika uspeo na brzinu da izdejstvuje papire, pogrebnu opremu, oblačenje i sa pokojnikom krene za Vranje. Negde oko Velike Plane Milanu se mobilnim javlja brat Dragan, misleći da je on u Vranje, i saopštava mu: „Lele, Mile čiču ni neki ukrao”, a ovaj mrtav-ladan mu odgovara: „Niki ga neje ukrao, tu je čilac, nego vrćaj se doma (kući) na sahranu”.

Zbrka je nastala kada su u Vranju otvorili sanduk i ugledali nepoznatog pokojnika. Taman se Milan spremao da telefonom kaže bratu Draganu da se vrati u Beograd po strica, kada se javio prodavac pogrebne opreme koji je prodajom dva ista pogrebna sanduka napravio zabunu. Pošto je uputio prekor Milanu da je trebao da otklopi sanduk i pogleda, rekao je da njihov pokojnik „putuje” za Vranje, a da on organizuje i vrati drugog (nepoznatog) pokojnika, jer će ga njegova rodbina linčovati. Pokojni D. T. je konačno sahranjen po oporuci koju je ostavio, a Milan očekuje da mu, zbog troškova oko sahrane pripadne veći deo od „ravne časti”.

„Podzemni katastar” je do te mere ozlojedio i iznervirao braću Milana i Zarija Ilića iz Vranja da su ovdašnjem Opštinskom tužilaštvu podneli krivičnu prijavu zbog skrnavljenja i otimanja grobnice (grobnog mesta), koje je deda Stojan Pavlović, kupio pre više od 70 godina. Naime, kada je na Duhove, kao i mnogo puta ranije, sa komšijom Dušanom Stankovićem otišao da zapali sveću, zatekla ga je oskrnavljena grobna parcela, koja je bila zapaljena i očišćena, a slično se dogodilo, kažu Ilići, sa još dve-tri grobne parcele.

U prijavi Milan i Zarije Ilić smatraju da se radi o organizovanoj grupi ljudi koja se bavi trgovinom grobnih mesta . Ilići ističu da je materijalni interes u pitanju i da se pretpostavlja, kako se priča po čaršiji, da se radi o grobljanskoj mafiji koja, navodno, parceliše grobna mesta i da ih, zavisno od površine i lokacije, prodaje od 1.000 do 5.000 evra.

U ovdašnjem „Komradu” i crkvenoj opštini Šaprance demantuju takve navode i kažu da ima problema oko obezbeđenja grobnih mesta, ali sumnjaju da se radi o nedozvoljenim radnjama. Mesni paroh Ivica Janjić napominje da će se dokumentom o zakupu rešiti ovaj problem.

A. Davinić

[objavljeno: 16/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.