Đulio Andreoti u bolnici

Izvor: Kurir, 03.Maj.2012, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đulio Andreoti u bolnici

Bivši premijer i ministar u nekoliko italijanskih vlada, primljen u bolnicu zbog problema sa srcem, prouzrokovanih respiratornom infekcijom, i nalazi se u ozbiljnom, ali stabilnom stanju

RIM - Đulio Andreoti (93), višestruki premijer i ministar u nekoliko italijanskih vlada, primljen je danas u bolnicu zbog problema sa srcem, prouzrokovanih respiratornom infekcijom, i nalazi se u ozbiljnom, ali stabilnom stanju, saopštili su bolnički zvaničnici.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
Prema rečima Andreotijeve sekretarke, Patricije Kileli, on je na intenzivnoj nezi u poliklinici rimske bolnice Đemeli, i "lucidan je i svestan". Kako je sama bolnica saopštila, što se tiče prognoze za Andreotija, treba biti "uzdržan". U svoje vreme, Andreoti je bio jedan od najmoćnijih ljudi u Italiji. On je učestvovao u nacrtu ustava države posle Drugog svetskog rata, sedeo u parlamentu 60 godina i tri puta bio premijer, a u nekoliko vlada bio ministar unutrašnjih poslova, odbrane i spoljnih poslova.

Od 1991. je doživotni senator. Po političkom opredeljenju hrišćanski demokrata, Andreoti je optužen da je razmenio "poljubac časti" sa dugogodišnjim glavnim bosom italijanske mafije, a bio je pod istragom zbog uloge u ubistvu novinara Mina Pekorelija koji je objavio navode da je Andreoti povezan sa mafijom i otmicom Alda Mora. Sud ga je posle trogodišnjeg procesa, 1999. oslobodio svih optužbi, ali je posle žalbe, u novembru 2002. osuđen na 24-godišnju kaznu zatvora.

Tada 83-godišnji Andreoti odmah je oslobođen dok traje žalbeni postupak. U oktobru 2003, apelacioni sud je preinačio presudu i oslobodio Andreotija po prvobitnoj otpužnici za ubistvo. Iste godine i sud u Palermu ga je oslobodio po optužbama za povezanost s mafijom, iako je utvrdio da je Andreoti do 1980. imao snažne veze sa mafijom, koje je iskoristio za unapređenje svoje političke karijere. Andreoti je odbacio sve optužbe protiv sebe.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.