Đelić: EU spremna da pruži makro finansijsku pomoć Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: EU spremna da pruži makro finansijsku pomoć Srbiji

BRISEL - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je u Briselu da je evropski komesar za ekonomiju i finansije Joakim Almunja pružio podršku Srbiji za potpisivanje programa s Međunarodnim monetarnim fondom i da je izrazio spremnost da u tom slučaju Evropska unija dodatno podrži Srbiju kroz takozvanu makrofinansijsku pomoć.

"Srbija, koja počinje pregovore s MMF sledeće nedelje, imaće jedan makrofinansijski program sa EU i na taj način održati stabilnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dok brzo razvijamo našu ekonomiju", izjavio je Đelić posle sastanka s Almunjom i naglasio da se radi o pomoći koju je moguće dodeliti nekoj zemlji za dopunjavanje budžeta ili zbog nekih drugih potreba.

"Srbiji u ovom trenutku novac nije potreban, ali dobro je znati da EK stoji iza Srbije i da joj daje podršku", istakao je potpredsednik Vlade.

On je sa evropskim komesarom razgovarao o slučaju Mađarske, koja je imala velike budžetske deficite prethodnih godina. "Program sa MMF i podrška EU će biti najbolja garancija da nikada ne dođemo u takvu situaciju i da održimo stabilnost i u doba svetske finansijske krize, što je najbolja moguća preporuka za sve investitore koji bi se odlučivali između, recimo, Mađarske i Srbije," rekao je Đelić.

Evropski komesar je, kako je dodao, preuzeo i obavezu da sa predstavnicima Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj dodatno učvrsti program finansiranje nacionalne infrastrukture, pre svega Koridora 10, kao i da otvori nove mogućnosti finansiranja sa strane EIB sektora malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Đelić se danas u Briselu sastao sa šest evropskih komesara, uključujući i komesara za nauku Janeza Potočnika, od kojeg je zatražio da za Srbiju otvori program istraživanja Euratoma, ključne institucije u domenu nuklearnih nauka.

"Posle jučerašnjeg pokretanja postupka pristupanju Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja, a zbog budućnosti naše nuklearne fizike, danas smo otvorili novi put saradnje s Euratomom", istakao je Đelić.

Komesar za informatičko društvo Vivijen Reding predložila je da Srbija, kako je dodao, radi na daljoj liberalizaciji i digitalizaciji svog tržišta telekomunikacija do 2012. godine.

Potpredsednik vlade je komesarima predstavio odluku o primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od početka 2009. godine i konačni tekst Nacionalnog plana za integraciju Srbije u EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.