Izvor: RTS, 05.Okt.2022, 17:37

Đaci u Italiji žele da ocenjuju nastavnike i njihov način rada

Danas se obeležava svetski dan učitelja i nastavnika širom sveta. U vremenu u kome se daju ocena i sud o svemu: hotelima, restoranima, uslugama, te se sajtovi koji sakupljaju podatke o tome koliko su klijenti zadovoljni uslugom i kvalitetom, konsultuju od strane svih koji bi želeli da izbegnu neprijatna iznenađenja, što svakako utiče na poslovanje najčešće uslužnih delatnosti, nije iznenađenje da bi đaci voleli da ocenjuju i nastavnike.
Po poslednjim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << istraživanjima objavljenim na sajtu skuola.net i italijanski đaci bi želeli da periodično ocenjuju svoje nastavnike i njihov način rada.

U Istraživanje je bilo uključeno više od 5.000 đaka osnovnih i srednjih škola i osam od njih deset je izjavilo da bi volelo da može da oceni nastavnika baš onako kako se ocenjuje kvalitet hrane, usluga ili udobnosti hotelske sobe. Jedna vrsta "Dnevnika za ocenjivanje nastavnika".
Ono što bi najviše voleli da ocenjuju su empatija, koja po đacima podrazumeva osluškivanje njihovih potreba, razgovor i pažnju, koliko su nastavnici pripremljeni za materiju koju predaju, koliko su ažurirani i koliko su u stanju da motivišu i valorizuju đake, kao i da komuniciraju i navedu ih da se zainteresuju za predmet.
Njih 51 odsto bi volelo da su nastavnici originalni i otvoreni za novitete, a njih 57 odsto da su nepristrasni u ocenjivanju.
Nastavnici u Italiji slabo cenjeniDirektor sajta skuola.net, Danijele Grasući, izjavio je da je apsolutno jasno da škola dobro funkcioniše onda kada su dobri nastavnici.
"Oni su pravi protagonisti u obrazovanju, ali su u Italiji slabo cenjeni, sa svih tačaka gledišta: imaju niske plate, nemaju značajnih mogućnosti za karijeru osim što im se povećava plata sa stažom, dobijaju malo podsticaja za zasluge i kontinuirano usavršavanje. Sve su to elementi koji su ovu profesiju učinili manje poželjnom i slabije društveno cenjenom u odnosu na pre nekoliko decenija, sa posledičnim gubitkom poverenja i kod učenika i njihovih porodica", navodi Grasući.
Sve više studenata dovodi u pitanje kvalitet nastavnikaUkazuje da danas sve više studenata dovodi u pitanje kvalitet nastavnika, do te mere da bi skoro svi želeli da se oni stalno ocenjuju, kao što je to slučaj sa učenicima.
"I u tome bi mogli da nađu podršku porodice: u polovini slučajeva u kojima su se učenici sukobili sa nastavnicima, u borbi su ih podržavali roditelji", izjavio je Grasući.
To pokazuje i istraživanje, naime 59 odsto đaka bi želelo da samo oni imaju pravo na ocenjivanje, njih 19 odsto bi volelo da u tome učestvuju i roditelji, 15 odsto bi taj zadatak poverili Ministarstvu prosvete, a tri odsto bi to zatražilo od nastavnika iz drugih škola ili iz specijalizovanih instituta za istraživanja.
Status nastavnika znatno pogoršanZa samo nekoliko decenija status nastavnika u Italiji se znatno pogoršao. To pokazuju najnoviji rezultati istraživanja "Education at Glance".
Istraživanje za 2022. godinu pokazuje da su italijanski nastavnici slabo plaćeni, manje nego oni iz mnogih drugih zemalja. Analiza u kojoj je učestvovalo 38 zemalja, pokazala je da plata varira od 42.000 dolara za osnovne škole do 54.000 za srednje, dok je u Italiji taj razmak između 40. 000 i 46.000.
Veliki broj nastavnika bez stalnog zaposlenja Porast plata je mnogo sporiji u ovoj zemlji nego u ostalima, na primer nastavnik sa 15 godina iskustva u periodu od 2005. do 2021. je dobio povećanje od svega jedan odsto, dok je u drugim zemljama bilo oko šest odsto.
Veliki broj nastavnika nema stalan posao. Naime, istraživanja Fondacije "Anjeli" za poslednju školsku godinu pokazala su da ugovor na određeno vreme ima 24 odsto nastavnika od njih 900.000, a to se naročito odnosi na tzv. "nastavnike podrške" koji rade sa decom sa nekim vidom invaliditeta i kojima svakako ne ide u prilog da se nastavnik koji ih prati menja svake godine.
Uz sve ostale problematike, izloženi su i stalnom kritikovanju od strane roditelja koji sve više daju za pravo deci nego nastavnicima, a i sami đaci bi želeli da mogu da ocenjuju njihov rad i odnos prema njima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nastavnici u Italiji slabo cenjeni, đaci bi da ih ocenjuju

Izvor: Danas, 05.Okt.2022

Danas se obeležava svetski dan učitelja i nastavnika širom sveta. U vremenu u kome se daju ocena i sud o svemu: hotelima, restoranima, uslugama, te se sajtovi koji sakupljaju podatke o tome koliko su klijenti zadovoljni uslugom i kvalitetom, konsultuju od strane svih koji bi želeli da izbegnu neprijatna...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.