Direktor IAEA stigao u Teheran

Izvor: Blic, 21.Maj.2012, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor IAEA stigao u Teheran

TEHERAN - Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano stigao je danas u posetu Teheranu, gde će sa iranskim zvaničnicima razgovarati o spornom nuklearnom programu te zemlje. Jukija Amano, direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju

Planirano je da se Amano sastane sa glavnim iranskim pregovaračem Saedom Džalilijem i drugim visokim predstavnicima vlade Teherana.

U sredu u Bagdadu treba da se održe odlučujući razgovori >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predstavnika zapadnih država i Irana radi rešavanja otvorenih pitanja oko nuklearnog programa te zemlje.

Iran i IAEA učinili su napredak u postizanju okvirnog sporazuma o tome kako da se reši pitanje nuklearnih aktivnosti Teherana, saopštile su diplomate uoči nove runde razgovora.

Teheran je saopštio da je takav sporazum neophodan pre nego što uopšte počne da razmatra zahtev inspektora UN da posete vojni objekat Parčin gde su, prema njihovom mišljenju, možda, vršene probe eksploziva relevantne za razvoj nuklearnog oružja.

Šef iranske diploamtije Ali Akbar Salehi izjavio je pred dolazak Amana u Teheran da se Iran nada da će njegova poseta rezultirati potpisivanjem sporazuma o rešavanju spora oko nadgledanja iranskih nuklearnih aktivnosti.

Salehi je rekao da Amanova prva poseta od kada je 2009. došao na čelo IAEA predstavlja dobar znak i priliku za nastavak pregovora sa tom agencijom.

Povezane vesti: Šef IAEA optimističan pred odlazak u Teheran Teheran ipak pristao na kontrolu nuklearnih postrojenja Pregovori Irana i IAEA biće nastavljeni sredinom maja Klintonova: O nuklearnom programu Teherana 13. aprila ponovo u Istanbulu Peres posetio sedište Fejsbuka

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.