Izvor: Blic, 28.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor CIA zaobilazi Srbiju i Crnu Goru

Direktor CIA zaobilazi Srbiju i Crnu Goru

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije Porter Gos tajno je prošle nedelje posetio Sarajevo i Tiranu.

Vest je prvi objavio sarajevski 'Dnevni avaz' koji piše da je Gos u Sarajevu boravio svega nekoliko sati i da se za to vreme sreo samo sa direktorom Obaveštajno-sigurnosne agencije Almirom Džuvom. Gos je doputovao vojnim avionom 'čarlston'.

Osim Sarajeva, Gos je u vreme održavanja sastanka šefova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obaveštajnih službi regiona posetio i Albaniju, što je juče potvrdio albanski premijer Fatos Nano.

'Od Gosa sam dobio uveravanja o nezamenljivoj važnosti Albanije za regionalnu bezbednost', kazao je on.

Nano je dodao da je sastanak sa šefom CIA, kome je prisustvovao i šef albanske obaveštajne službe, trajao 45 minuta i da je jedna od tema bilo i jačanje saradnje između dve službe. Albanski premijer je ukazao da je Gos prvi direktor CIA koji je posetio region u poslednjih deset godina.

Porter Gos je na dužnost šefa CIA došao 21. aprila. Član je Republikanske stranke i ima dugogodišnju političku karijeru. Osam puta zaredom bio je kongresmen savezne države Floride. Radio je kao vojni obaveštajni oficir od 1960. do 1962. godine, a kasnije za Direktorat operacija CIA, gde je vodio operacije za Latinsku Ameriku i Evropu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.