Izvor: B92, 07.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Diplomatski gaf u vezi s Kosovom"

Bratislava -- Slovačka štampa optužuje šefa diplomatije te zemlje Jana Kubiša da je napravio diplomatski gaf u vezi s Kosovom.

Štampa optužuje Kubiša da se služi nečasnim sredstvima jer je slovačke poslanike ubeđivao da prihvate nezavisnost Kosova na osnovu navodnih tvrdnji iz poverljivog razgovora s ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Draškovićem.

Kubiš je u utorak na sastanku Odbora za evropska pitanja tražio od poslanika da podrže Ahtisarijev >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plan za Kosovo. "O svom januarskom putovanju u Srbiju Kubiš je Vladu informisao diskretno i tajno, ali se pred poslanicima ponašao drugačije. Njegova izjava da osamostaljenju Kosova ide na ruku neinteresovanje srpske javnosti, da je referendum bio važeći samo zvanično, a da je prava izlaznost bila svega 42 odsto je neprofesionalna i nekorektna, sve da mu je to Vuk Drašković i rekao", piše list SME.

List upozorava Kubiša da se u tako osetljivom pitanju kao što je Kosovo od svakog odgovornog političara očekuje da, ako se već o tome izjašnjava, čini to pedantno i korektno. "Zvaničan stav ministra ne može da operiše nečim što mu je kolega rekao u poverljivom razgovoru", piše list i zaključuje da je Kubiš o Draškoviću rekao da je poznat po kontroverznim izjavama, ali da sada Kubiš više liči na Draškovića, nego na generalnog sekretara OEBS-a, što je bio šest godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.