Diplomate napuštaju Jemen

Izvor: Radio 021, 11.Feb.2015, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomate napuštaju Jemen

Stejt department je potvrdio da je zatvorena Ambasada SAD u Jemenu i evakuisano osoblje zbog političke krize i opasnosti pošto su šiitski pobunjenici zavladali velikim delom te zemlje na jugu Arabijskog poluostrva.

Takođe, zatvorena je i Ambasada Velike Britanije u glavnom gradu Jemena, Sani, a osoblje je jutros evakuisano. U saopštenju, britanski ministar za Bliski istok Tobias Elvud pozvao je državljane Velike Britanije koji su još u Jemenu da odmah napuste tu zemlju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Jemen je u krizi bio mesecima, dok su šiitski pobunjenici, povezani sa Iranom, opsedali glavni grad, Sanu, a zatim i preuzeli vlast. Stejt department je izdao upozorenje državljanima SAD da ne putuju u Jemen, a onima koji su već tamo, da ga hitno napuste.

Iako SAD kažu da će se operacije protiv Al Kaide nastaviti u Jemenu, politički gledano, zatvaranje ambasade je udarac predsedniku SAD Baraku Obami koji je podržavao vladu svrgnutog predsednika Jemena Abeda Raboa Mansura Hadija, kao uzornu za borbu protiv terorizma.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.