Izvor: Politika, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Din" protutnjao obalom Meksika

Uragan dostigao najrazorniju, petu kategoriju, ali je poštedeo gusto naseljena mesta i elitna letovališta

Prema izveštajima agencija
Četumal (Meksiko) – Uragan "Din" obrušio se juče na karipsku obalu Meksika dostigavši po razornoj moći najvišu, petu kategoriju, što znači da može da čupa stabla iz korena, odnosi krovove kuća i sravnjuje sa zemljom građevine lošijeg kvaliteta. Srećom, najvećom silinom je pogodio slabo naseljen deo obale, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji je već bio evakuisan, prenele su agencije.

"Din" je udario u obalu poluostrva Jukatan blizu lučkog grada Kosta Maja, nedaleko od granice sa nekadašnjom britanskom kolonijom Belize, i 40 kilometara od Četumala, prestonice države Kvintana Rao, kojoj pripadaju i elitna, svetski poznata letovališta Kankun i Kozumel.

Kankun je juče bio gotovo sasvim pust, pošto su se stanovnici i turisti posakrivali po skloništima, a slična situacija je zabeležena i u drugim delovima Jukatana.

Iz ovih mesta je za dva dana evakuisano više od 20.000 turista, jer su meteorolozi najavljivali da će se, posle Haitija, Martinika, Jamajke i Kajmanskih ostrva, "Din" obrušiti na meksičku obalu. Preostali turisti zbili su se u hotelskim sobama ili u podzemnim garažama sa neophodnim zalihama hrane i vode.

U samom Četumalu proglašen je policijski čas i isključena je struja. Zatvoreni su i aerodromi, kao i putni prilazi gradu. Služba civilne zaštite saopštila je da su, na lokacijama dublje prema kopnu, otvorena privremena skloništa za evakuisane i da je u najugroženijim oblastima pojačano prisustvo policije.

Peta kategorija uragana je najopasnija na Safir-Simpsonovoj skali, kojom se meri snaga tropskih oluja. Zbog toga je i u Hondurasu, Belizeu i Gvatemali proglašeno stanje neposredne opasnosti, jer su vetrovi dostizali brzinu od preko 250 kilometara na čas.

Osim olujnog vetra, "Din" će Centralnoj Americi doneti i obilje kiša i klizišta. Jedna od glavnih briga meksičkih vlasti su poplave u područjima koja su ispod nivoa mora, odakle je većina stanovnika već evakuisana.

"Din" je na Jamajci odneo dva života, a ukupno jedanaest na istočnim Karibima, preko kojih je tutnjao poslednjih dana.

Zbog ovog "čudovišta od uragana", kako ga mediji opisuju, meksička naftna korporacija "Petroleos de Mehiko" zatvorila je iz predostrožnosti sve svoje ploveće platforme u Meksičkom zalivu i evakuisala više od 14.000 radnika, iako one nisu na očekivanoj putanji uragana. To će joj doneti gubitak od 2,7 miliona barela nafte i oko 73,5 miliona kubnih metara prirodnog gasa dnevno.

Cene sirove nafte i prirodnog gasa pale su posle prognoza da će uragan zaobići najveće platforme u Meksičkom zalivu.

"Din" je takođe bacio senku na samit u Kvebeku između američkog predsednika Džordža Buša, kanadskog premijera Stivena Harpera i meksičkog predsednika Felipea Kalderona. Ubrzo nakon dolaska u Montebelo, Kalderon je najavio da će morati da skrati svoj boravak i da se vrati kući da bi se uhvatio ukoštac sa potencijalnom katastrofom.

Predsednik Buš je izjavio da su SAD spremne da pomognu Meksiku posle oluje, a Kalderon je otkazao i susret s kanadskim premijerom kao i poslovni ručak u Torontu, prenele su agencije.

Meteorolozi su objasnili da čitava oluja zauzima površinu koja odgovara veličini države Teksas. Ta američka država je istovremeno i jedina koja bi mogla da bude ugrožena ovim nevremenom.

J. K.

[objavljeno: 22.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.