Izvor: B92, 12.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dim stigao i do Francuske

London -- Vatrogasci se i dalje bore protiv požara koji je zahvatio veliko skladište naftnih derivata u blizini Hemel Hemsteda, 40 km od Londona.

Sve je počelo juče u zoru, serijom eksplozija u skladištu u Bansfildu kod Hemel Hemsteda, petom po veličini u Engleskoj, u kome se nalazi oko 16 hiljada tona raznih naftnih derivata. U eksplozijama je povređeno 43 osobe, i polupana su stakla na okolnim kućama.

Neki engleski mediji podsetili su da je pre četiri dana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << emitovana navodna poruka Al Kaide u kojoj se između ostalog preti napadima na skladišta nafte koja je ukradena sa Bliskog istoka. Britanska policija odbacuje spekulacije da je reč o terorističkom aktu, i dodaje da sve ukazuje na to da požar nije izazvan namerno.

Vatrogasci se trude da žarišta požara zaliju ogromnim količinama pene: "I mi se krećemo po nepoznatom terenu. Ovo je najveći požar koji se dogodio u Britaniji i Evropi uopšte. Nismo sigurni kako će termalne struje da utiču na penu. Možda će da je osuše", kaže Roj Vilšer, komandir vatrogasne jedinice.

Od ukupno 20 zapaljenih rezervoara, vatrogasci su do sada uspeli da ugase polovinu, ali pretpostavljaju da će vatra goreti i tokom sutrašnjeg dana. Evakuisano je oko dve hiljade ljudi, od kojih su neki počeli da se vraćaju, a u čitavoj oblasti deca do daljeg ne idu u školu.

Veliki oblak crnog dima od prostire se iznad gotovo cele jugoistočne Engleske, i stigao je čak iznad Bretanje i Normandije u Francuskoj, a očekuje se da za 48 sati stigne iznad Španije. U ovim zemljama dim nije vidljiv golim okom jer se nalazi visoko iznad oblaka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.