Dijalog, uz posredstvo EU, jedina održiva opcija za sporazum Kosova i Srbije

Izvor: VOA, 21.Okt.2020, 22:06

"Dijalog, uz posredstvo EU, jedina održiva opcija za sporazum Kosova i Srbije"

Estonija, Belgija, Francuska i Nemačka, istovremene članice Evropske unije i Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija su uz Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku i Norvešku, saopštile da je dijalog Beograda i Prištine, uz posredstvo EU, jedina održiva opcija za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji između Kosova i Srbije. “Pozivamo sve političke aktere na Kosovu i u Srbiji da sarađuju i grade politički konsenzus ka zajedničkom cilju. To će takođe zahtevati odlučne reformske napore obe zemlje da ojačaju vladavinu zakona, posebno borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i ohrabruju socijalno-ekonomski razvoj. Ističemo značaj saradnje sa Misijom Evropske unije na Kosovu (EULEKS). Takođe, ističemo da je poštovanje i saradnja sa Specijalizovanim većima u Hagu (Specijalni sud, prim.nov) međunarodna obaveza Kosova”, navedeno je u zajedničkom saopštenju sedam država objavljenom u danu kada je pred Savetom bezbednosti razmatran izveštaj šefa Misije Ujedinjenih nacija za Kosovo (UNMIK) Zahara Tanina. U saopštenju su države pozdravile to što su, kako je navedeno, vlade Srbije i Kosova potvrdile stratešku posvećenost budućnosti u Evropskoj uniji. Istaknuto je da je dijalog, uz pomoć EU, ključni uslov za napredovanje Srbije i Kosova na njihovom evropskom putu. “Pozivamo obe strane da grade poverenje i uzdrže se od retorike i provokativnih postupaka koji podižu tenzije i rizikuju zastoj u dijalogu. Očekujemo da obe strane rade konstruktivno sa specijalnim predstavnikom EU Lajčakom na postizanju pravno obavezujućeg, sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, u skladu sa međunarodnim pravom i pravnom tekovinom EU, dogovorom koji takođe doprinosi regionalnoj stabilnosti”, navodi se u njihovom zajedničkom dokumentu. Tokom video sednice Saveta bezbednosti posvećene Kosovu šef Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) Zahir Tanin pozdravio je nastavak dijaloga Srbije i Kosova u Briselu i pozvao obe strane da u konstruktivnim razgovorima reše sva otvorena pitanja.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU kritikuje odluku Vlade Kosova da rasformira odeljenje za borbu protiv korupcije

Izvor: Danas, 21.Okt.2020

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je danas da odluka Vlade Kosova da rasformira odeljenje kosovske policije za borbu protiv korupcije izaziva zabrinutost po pitanju posvećenosti toj borbi.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.