Devojku (21) je ostavio dečko i ona je PUCALA SEBI U BRADU. Danas je najmlađa osoba kojoj je PRESAĐENO LICE (FOTO)

Izvor: Press, 17.Avg.2018, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devojku (21) je ostavio dečko i ona je PUCALA SEBI U BRADU. Danas je najmlađa osoba kojoj je PRESAĐENO LICE (FOTO)

Tri godine nakon što je u martu 2014. pokušala da se ubije tako što je sebi pucala u bradu 21-godišnja Kejti Stablfild podvrgnuta je zahtevnoj operaciji presađivanja.
Foto:Blic
Bilo je to u maju 2017. Operacija u Klinici u Klivlendu (Ohajo), u kojoj joj je obnovljena struktura lica i koja će joj omogućiti da samostalno žvaće, guta i diše prvi put posle nesreće, trajala je 31 sat.
- >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Dobila sam novu šansu u životu - kaže Kejti u dokumentarnom filmu snimljenom za kanal "National Geographic".
Kejti je 40. osoba na svetu kojoj je transplantirano lice i treća kojoj je to urađeno u klivlendskoj klinici. Ona je najmlađa u SAD koja je operisana, a presađivanje je trajalo duže nego ikada ranije.
Njena porodica u filmu otkriva da je Kejti bila vesela devojčica. Odrastala je u Lejklendu, na Floridi, zajedno sa starijom sestrom Olivijom i bratom Robertom.
Kada je imala 16 godina, porodica se preselila u Kentaki, a kasnije u Oksford (Misisipi), gde se Kejti upisala na fakultet i upoznala mladića, koji će joj postati oslonac u životu i za koga je nameravala da se uda. U martu 2014. otkrila je da tajno razmenjuje poruke s drugom devojkom, a kada je zatražila objašnjenje, raskinuo je vezu.

Duboko uznemirena otišla je kod brata, da bi se posle izvesnog vremena zatvorila u kupatilu i pucala sebi u bradu njegovom lovačkom puškom. Robert ju je zatekao na podu, "a njenog lica više nije bilo".

Foto: Cleveland Clinic / Privatna arhiva
Kejti s roditeljima Alesijom i Robom
Kejti je hitno prevezena u bolnicu u Oksfordu sa unutrašnjim povredama glave, a kasnije u Memfis (Tenesi), gde joj je stanje stabilizovano.
Tokom naredne dve nedelje otvorili su joj lobanju da bi zaustavili krvarenje u mozgu i uzeli kožu s drugih delova tela da bi zatvorili otvorene rane na licu.

Međutim, rane nisu zarastale, pa su lekari preporučili Kliniku u Klivlendu, koja je vodeća u lečenju intrakranijalnih povreda.
Tamo su joj predložili presađivanje lica.
Foto: Cleveland Clinic / Privatna arhiva
Kejti je 40. osoba na svetu kojoj je presađeno lice
Pre presađivanja trebalo je obaviti još nekoliko operacija. U Ohaju su joj obnovili koštanu strukturu lica, uključujući i nos i vilicu. Od maja 2014. bezbroj puta je operisana, da bi joj krajem 2015. rekli da joj je stanje stabilno. Sada je bila spremna za presađivanje, a u maju 2017. pojavio se davalac - Adrija Šnajder, koja je preminula od predoziranja drogom u 31. godini života.
Operaciju u kojoj su joj presađeni koža, nervi, krvni sudovi i kosti davaoca izvelo je 11 hirurga, uz pomoć tehnika virtuelne stvarnosti.

Foto: Bennington Family / Privatna arhiva
Davalac organa je Adrija Šnajder, koja je umrla od prekomerne doze droge
Pre operacije hirurški tim joj je napravio donju vilicu na 3D šampaču, a kao model im je poslužio snimak vilice Kejtine starije sestre.
Iz bolnice je otpuštena prvog avgusta 2017. i sada je na terapiji imunosupresantima. Uči da hoda, da govori i čita Brajevo pismo i nada se da će moći da nastavi studije preko interneta. Želi da postane psiholog kako bi pomagala osobama koje su, poput nje, pokušale da se ubiju.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.