Devojčica koju su roditelji zaboravili u kolima pala u komu

Izvor: Blic, 14.Jul.2011, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devojčica koju su roditelji zaboravili u kolima pala u komu

Dvoje Poljaka, otac i majka, zamalo su izazvali smrt svoje šestogodišnje ćerke kada su je pri velikoj vrućini ostavili zatvorenu 45 minuta u automobilu u Hrvatskoj. Devojčica je doživela toplotni udar posle čega je završila u Dečjoj bolnici na Kantridi i još se nalazi u teškom stanju.

Sve ovo se dogodilo u Omišlju, na Krku gde je bračni par odseo u jednom apartmanu. Kako je objavio zagrebački "Jutarnji list", oni su u poslepodnevnim satima devojčicu ostavili u automobilu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i to u danu kada je temperature prelazila 30 stepeni, dok je u vozilima na suncu išla i preko 50. Po povratku, u automobilu su svoje dete zatekli bez svesti, na rubu smrti.

U društvu je bilo više poljskih porodica sa više dece koja su izašla iz automobile i igrala se u dvorištu tako da niko nije obratio pažnju da je devojčici pozlilo.

Pomoć devojčici prvo su pokušali da pruže u Domu zdravlja Krk, ali je zbog teškog stanja kolima Hitne pomoći pervezena u Dečju bolnicu Kantrida. Prema rečima doktora Igora Prpića načelnika kolinike za pedijatriju, kod devojčice je nastupio multisistemski zastoj organa. Počeli su da otkazuju bubrezi, jetra i mozak, a došlo je i do zgrušavanja krvi.

"Bubrege, jetru i zgrušavanje krvi uspeli smo da stabilizujemo, ali je mozak još uvek loše. Radi se o jednoj vrsti kome. Stanje svesti je poremećeno, prisutan je veliki psihomotorni nemir, devojčica ne reaguje na okolinu. Iako je trenutno van životne opasnosti, pod znakom pitanja je njen dugoročni oporavak. Prognoze nisu dobre i vrlo verovatno da će u budućnosti biti zavina od nečije pomoći", rekao je dr Prpić.

Po njegovim rečima, iako su se do sada susretali sa raznim oblicima sunčanica, ovo je najteži oblik u Dečjoj klinici u Kantridi.

"Ovde se radi o klasičnom toplotnom udaru. Da se to dogodilo odrasloj osobi, a ne detetu kod kojeg su svi organi zdravi, teško da bi uopšte preživela. Ali, i ovako će posledice najverovatnije biti jako loše", kaže doktor Prpić.

Povezane vesti: Devojčica iz Knina nakon izlaska iz kome progovorila nemački jezik

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.