Detroit proglasio bankrot

Izvor: BKTV News, 19.Jul.2013, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Detroit proglasio bankrot

Američki grad Detroit podneo zahtev za proglašenje bankrota. Grad nije imao drugu “razumnu” opciju, navodi se u zahtevu. Procenjuje se da je dugoročni dug Detroita veći od 17 milijardi dolara.

Nekadašnja “dika” američke autoindustrije, grad Detroit podneo zahtev za proglašenje bankrota i tako postao postao najveći američki grad koji je to učinio.
U zahtevu se navodi da je nemoguće da se suoče sa finansijskom situacijom u Detroitu, bez proglašenja bankrota >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i da je to jedina “razumna” opcija koja je gradu na raspolaganju.
Guverner savezne države Mičigen, gde se Detroit i nalazi, postavio je Kevina Ora na mesto menadžera za krizne situacije, u pokušaju da u poslednjem trenutku grad spasi od propasti.
Međutim, on ipak nije uspeo da dovede u red finansije ovog grada koji se već duže vreme bori sa dugovima.
Trenutni deficit gradskog budžeta Detroita iznosi oko 380 miliona dolara, ali je procenjeno da je dugoročni dug veći od 17 milijardi dolara.
Mediji objašnjavaju da do ovakve situacije nije došlo preko noći, već da je rezultat višedecenijskog poslovanja u kome je gradska uprava uzimala obveznice po visokim kamatnim stopama da bi pokrila rupe u budžetu.
Detroit je napustio najveći broj pripadnika iz redova srednje klase, ali i poslovnih ljudi, koji su tako sa sobom odneli novac za poreze.
Poslednjih meseci, grad je 10.000 svojih zaposlenih plaćao iz državnog budžeta.
Drugi gradovi, kao Njujork, Klivlend ili Filadelfija imali probleme, ali nisu proglasili bankrot, već su svoje dugove reprogramirali.
Detroit je nekadašnji centar automobilske industrije u SAD.
Izvor: Agencije
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Sud odbio bankrot Detroita - zahtjev je neustavan

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Jul.2013, 11:09

Okružni sud američke savezne države Michigan neustavnim je proglasilo zahtjev za stečajem koje su jučer uputile gradske vlasti Detroita. Sutkinja Rosemarie Aquilina naložila je gradskim upraviteljima da povuku zahtjev sa federalnog suda. No, glavni tužitelj Michigana Bill Schuette je odmah najavio...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.