Dete preživelo pad aviona kod Komora

Izvor: S media, 01.Jul.2009, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dete preživelo pad aviona kod Komora

"Četrnaestogodišnja devojčica preživela pad jemenskog aviona koji srušio u Indijski okean u blizini Komorskih ostrva", izjavio ministar za komunikacije Komorskih ostrva Abdorahim Said Bakar, demantujući prethodne navode da je preživela devojčica stara pet godina.

On je rekao da veruje da je devojčica jedina preživela.

Funkcioner iz kriznog centra na Komorima Ibrahim Abdourazak izjavio je da je devojčica iz jednog sela sa tog arhipelaga u Indijskom okeanu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Nešto ranije, direktor medjunarodnog aerodroma u Moroni Hadji Madi Ali je izjavio nacionalnom radiju da je spaseno dete staro pet godina.

Avion "Erbas 310" jemenske aviokompanije "Yemenia air" sa 153 putnika i članova posade srušio se noćas iznad Komorskih ostrva u Indijskom okeanu.

Kompanija za proizvodnju putničkih aviona Erbas potvrdila da se njen avion tipa A310-300 srušio u Indijski okean saopšteno je iz te kompanije.

Prema ranijim izveštajima lokalnih vlasti i medija, jedno dete je preživelo udes aviona. Kako prenosi CNN dete je pronadjeno u vodi i odveženo je u bolnicu.





Lokalizovana crna kutija sa srušenog jemenskog aviona




Lokalizovanaa je jedna od crnih kutija koja registruje podatke leta sa Erbasa A310 jemenske avionske kompanije koji se juče srušio blizu Komorsih ostrva i sa vadjenjem će se početi danas, rekao je francuski državni sekretar zadužen za saradnju Alen Žujande.


"Signal iz crne kutije lokalizovala je vazdušna patrola juče (u utorak) u 16.30 po lokalnom vremenu na oko 40 kilometara od ostrva Njazidja," rekao je Žujande koji se nalazi na licu nesta.

Francuski brod treba danas da stigne u tu zonu i da počne sa operacijom vadjenja kutije, rekao je on.

Avion jemenske kompanije u kojem je bilo 142 putnika i 11 članova posade, leteo je iz glavnog grada Jemena, Sane, ka Moroniju na Komorskim ostrvima. Srušio se juče u Indijski okean neposredno pre sletanja.

Spasioci su iz mora izvukli za sada i tela tri poginula putnika.



Avionu Erbas A310-300 koji se sa 153 osobe srušio u Indijski okean kod Komorskih ostrva, zabranjeno je pre nekoliko godina saobraćanje u vazdušnom prostoru Francuske, izjavio je francuski državni sekretar za saobraćaj Dominik Bisero.


"Taj avion je pre nekoliko dana isključen iz vazdušnog saobraćaja u zemlji zato što smo smatrali da postoji izvestan broj neregularnosti sa njegovom opremom", rekao je Bisero u Nacionalnoj skupštini.

Taj avion je, prema saopštenju Erbasa, proizveden 1990. godine, a u posedu jemenske aviokompanije nalazi se od oktobra 1999. Reč je o dvomotornom avionu koji prima 220 putnika.

Bisero je precizirao da je jemenskoj kompaniji "dozvoljeno letenje, da ona nije na crnoj listi" aviokompanija kojima je zabranjeno saobraćanje u Francuskoj.

Zaposleni Erbasa izrazili su duboko saučešće porodicama i prijateljima žrtava jutrošnje nesreće.

U avionu je bilo 66 Francuza od 153 putnika i članova posade od kojih su većina bili državljani ovog arhipelaga u Indijskom okeanu, javljaju francuski elektronski mediji.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je izjavio da je "duboko potresen" nesrećom i da je "hitno tražio da vojska sve preduzme kako bi pritekla u pomoć putnicima i članovima posade".

Neki putnici su putovali iz Pariza i u medjuvremenu nekoliko puta promenili avion do konačne destinacije. Prvobitno su se ukrcali u avion A330 jemenske kompanije na pariskom aerodromu Šarl de Gol, da bi se zaustavili u Marseju, a potom u Jemenu, gde su promenili avion i prešli u A310. Ovaj avion je poleteo za Džibuti, a potom za Komore.

Francuski mediji javljaju da će Francuska poslati brodove i avione kako bi pomogla u potrazi.

Na pariskom aerodromu Šarl de Gol od jutros je otvoren krizni štab, kao i na aerodromu u Marseju.

Ibrahim Kasim, predstavnik regionalne agencije za bezbednost aviosaobraćaja, ASECNA, rekao je da je avion najverovatnije pao na 5 do 10 kilometara od obale i da su u tu oblast upućeni brzi vojni i civilni čamci, dodajući da vreme nije najpovoljnije za potragu, jer je more veoma uzburkano.

Za sada nisu poznati tačni uzroci nesreće, ali se pretpostavlja da je loše vreme uticalo na pad aviona.

Avion je trebalo da sleti u 23 časa po lokalnom vremenu, ali je kontrola na Velikim Komorima izgubila kontakt sa posadom pet minuta ranije, kada se avion srušio prilikom sletanja.

Jedan zvaničnik UN na aerodromu u Moroniju rekao je Rojtersu da je kontrola leta primila obaveštenje da se avion približava ostrvu, posle čega je sa njim izgubila svaki kontakt.

Ovo je drugi pad aviona evropske kompanije Erbas za manje od mesec dana. Avion A330 kompanije Er frans na liniji Rio de Žanejro-Pariz srušio se iznad Atlantika 1 juna sa 228 putnika i članova posade.

Komorski arhipelag, koji čine tri vulkanska ostrvca, nalazi se u Mozambičkom kanalu, udaljen 300 kilometara severozapadno od Madagaskara i isto toliko istočno od obale Afrike.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.