Desnica se vraća na vlast

Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 10.Feb.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Desnica se vraća na vlast

Netanjahu uveren u pobedu

Na juče održanim vanrednim opštim izborima u Izraelu, petim po redu u poslednjih deset godina, tesnu trku za parlament Kneset vodilo je dvoje favorita za položaj sledećeg premijera - Benjamin Netanjahu, lider konzervativnog Likuda, i Cipi Livni, dosadašnji šef diplomatije i vođa partije Kadima. Ishod izbora, neizvestan do poslednjeg trenutka zbog velikog broja neodlučnih birača, umnogome će uticati ne samo na budućnost Izraela nego i na sudbinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izraelsko-palestinskog sukoba posle nedavne izraelske ofanzive u pojasu Gaze.



Najviše šansi za pobedu ima desničar Netanjahu, bivši premijer, mada je, kako pokazuju ankete, razlika između Likuda i Kadime smanjena u poslednje dve nedelje. Veoma je porasla i popularnost ekstremno desne partije Jizrael Beiteinu (Izrael naš dom), predvođene Avigdorom Libermanom, koja potiskuje laburiste Ehuda Baraka, ministra odbrane. Zbog nedavno završene ofanzive Izraela protiv Hamasa u pojasu Gaze bezbednost je centralno pitanje izbora, a ne toliko mirovni proces s Palestincima.

Bivša pripadnica Mosada nada se da će

sačuvati vlast

Uprkos jakoj kiši i vetru, odziv birača na izbore raspisane nakon ostavke premijera Ehuda Olmerta, kome preti optužnica za korupciju, bio je veći nego na prethodnom glasanju 2006. Netanjahu, koji je glasao u Jerusalimu sa suprugom Sarom, rekao je da narod želi promenu i pozvao sve koji hoće da krenu novim putem da podrže njega i Likud. Livni je posle glasanja u Tel Avivu apelovala na birače da glasaju „ne iz straha ili iz očajanja, nego da misle o nadi”.

Barak, lider laburista, izrazio je uverenje posle glasanja u Tel Avivu da će zemlja iz izbora izaći jača, dok je Liberman, glasajući u naselju Nokdim na Zapadnoj obali, rekao da „mnoge partije pričaju, ali samo jedna zna kako da radi”. „Obavili smo dobar posao tokom izbora, obavićemo još bolji posle njih”, obećao je on.

Biračka mesta otvorena su u sedam sati po lokalnom vremenu, a zatvorena u deset naveče. Prema prognozama, Netanjahu i Liberman će formirati čvrstu većinu u Knesetu, koji broji 120 mesta. Obojica nude ekstremna rešenja ne samo za palestinsko pitanje, gde se zalažu za dalje akcije na palestinskim teritorijama do potpunog uništenja pokreta Hamas, nego i prema Iranu.

Prema izraelskom proporcijalnom sistemu, lider partije koja osvoji najveći broj mesta u parlamentu dobija mandat za formiranje vlade, ali ovoga puta predsednik

Poslednje ankete pred izbore najavljivale su da će Likud osvojiti 27, Kadima 25, a Libermanova partija 18 mesta, dok 20-30 odsto birača još nije odlučilo kome da da glas. Izjednačene pozicije favorita najavljuju da posle izbora slede koalicioni pregovori, koji bi mogli da potraju nedeljama.

Povodom glasanja uvedena je potpuna blokada Zapadne obale, koja je važila do ponoći, a zbog straha od palestinskih napada ili raketiranja, uvedene su stroge mere bezbednosti uz preko 16.000 angažovanih policajaca.

Ključni datumi

Februar 2001 - Arijel Šaron izabran za premijera

Novembar 2005 - Šaron napušta Likud i formira Kadimu

Decembar 2005 - Netanjahu izabran za lidera Likuda

Januar 2006 - Šaron doživeo moždani udar, Olmert premijer

Mart 2006 - Kadima dobija izbore i ulazi u koaliciju sa laburistima

Jul 2005 - Rat u Libanu

Jul 2008 - Istraga protiv Olmerta za korupciju

Septembar 2008 - Livni izabrana za lidera Kadime

Oktobar 2008 - Puca vladajuća koalicija

Kraj decembra - Operacija u Gazi

Glavni akteri na izborima

Partija Kadima

Cipi Livni, 50. bivša ministarka inostranih poslova i sadašnja premijerka, zalaže se za čvrst stav prema militantnim pripadnicima Hamasa. Od 2007. Livnijeva je glavni izraelski pregovarač sa Palestincima i u tom svojstvu nudi umerenim Palestincima i arapskim državama saradnju radi mira.

Laburistička stranka

Ehud Barak, 66. bivši premijer (1999-2001) i ministar odbrane, zalagao se za razbijanje i svrgavanje Hamasa. Barak je pregovarao o miru sa Palestincima, ali pregovori su propali zbog nasilja u 2000, što ga je koštalo i položaja. Zalaže se za rešenje po principu dve države.

Partija Izrael Bejtenu

Avigdor Liberman, 50. političar sa krajnje desnice, traži da se izraelski Arapi zakunu na vernost izraelskoj državi ili da izgube pravo glasa. Jednom je predložio da arapski poslanici u Knesetu koji su vodili razgovore sa Hamasom budu pogubljeni. Ide mu naruku militantno, patriotsko raspoloženje nakon rata u Gazi .

Partija Likud

Benjamin Netanjahu, 59. desničarski opozicioni lider, pobornik primene sile u spoljnoj politici, vodi u anketama za ispitivanje javnog mnjenja. Bivši premijer (1996-99) Netanjahu tvrdi da prošlomesečna tronedeljna ofanziva Izraela protiv Hamasa u Gazi nije otišla dovoljno daleko. Protivi se rešenju izrealsko-palestinskog sukoba koje bi podrazumevalo dve države, a koje predstavlja kamen temeljac trenutnih mirovnih napora koje podržavaju SAD i međunarodna zajednica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.