Desetoro povređenih u eksploziji automobila-bombe u Baskiji

Izvor: Blic, 21.Sep.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Desetoro povređenih u eksploziji automobila-bombe u Baskiji

Najmanje 10 ljudi lakše je danas ranjeno u eksploziji automobila-bombe ispred policijske stanice u priobalnom gradu Ondaroa u španskoj oblasti Baskija, saopštio je lokalni zvaničnik Havijer Balza.



Ranije danas, baskijska policija je saopštila da je sedam osoba povređeno u eksploziji.

"Nema sumnje da je cilj bio da se ubije što je više moguće ljudi", rekao je Balza.

Među povređenima su tri policajca, a ostali povređeni su prolaznici. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Niko nije teže povređen, premda je obližnja zgrada znatno oštećena.

Bomba je eksplodirala jutros oko 4.30 časova.

Portparol policije rekao je da su napadači parkirali vozilo blizu policijske stanice pre nego što su aktivirali eksplozivnu napravu.

"Bacili su molotovljev koktel kako bi privukli pažnju policajaca i osigurali da su na meti", rekao je Balza i dodao da se u automobilu nalazilo 100 kilograma eksploziva.

Četiri časa pre eksplozije u Ondaroi, u baskijskoj prestonici Vitoriji dogodila se još jedna velika eksplozija autmobilom bombom. Policija je pre napada u Vitoriji dobila poziv iz baskijske separatističke terorističke organizacije ETA. Pre druge eksplozije nije bio upozorenja.

U napadima ETA u protekle četiri decenije poginulo je više od 800 ljudi. Poslednji napadi dogodili su nekoliko dana pre nego što regionalna vlada treba da uloži žalbu u Evropskom sudu za ljudska prava zbog odbijanja španskih vlasti da se održi referendum o budućnosti Baskije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.