Desetine zatrpanih u kineskom selu, spasioci tragaju za preživelima

Izvor: RTS, 24.Jun.2017, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Desetine zatrpanih u kineskom selu, spasioci tragaju za preživelima

Spasioci su pronašli najmanje pet tela nakon što je klizište zatrpalo selo Šinmo na jugozapadu Kine, saopštio je zvaničnik, a državni mediji javljaju da se više od 120 osoba vodi kao nestalo.
Komandant lokalnih vatrogasaca Vu Šaobin potvrdio je smrti državnom emiteru nekoliko sati nakon što je klizište postalo aktivno. 

Prema ranijim navodima lista Pipls dejli, broj nestalih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bio je 141, dok su državni mediji smanjili taj broj na 120.
Na jugozapadu Kine u pokrajini Sečuan, selo Šinmo praktično više ne postoji. U pet ujutru, cela strana planine se odvalila i kao klizište udarila u selo. Skoro svi stanovnici su još bili u kućama.
"Beba je plakala, ustali smo da joj promenimo pelene kad sam začuo strašnu buku. Otvorio sam ulazna vrata da vidim šta je, a nalet blata sa kamenjem nas je gurnuo i oborio na pod. Žena i ja smo jedva ustali, uzeli bebu i pobegli", kaže meštanin koji je uspeo da se spase.

Stručnjaci kažu da su za klizište krive obilne kiše prethodnih dana, i potpuni nedostatak vegetacije na toj strani planine. Meštani koji su uspeli da se spasu pobegli su u susedno selo gde su im komšije pružile prvu pomoć i dale odeću.
Spasilačke ekipe su našle pet tela, ali se strahuje da je broj žrtava mnogo veći. Više od 120 žitelja se vodi kao nestalo. Spasilačkim ekipama na terenu pomažu buldožeri i teški kopači kako bi sklonili veće kamenje koje se survalo niz planine.
U pretraživanju terena i spasilačkim operacijama učestvuje više od 400 ljudi. Ovo je najveće klizište u tom području koje je pre devet godina bilo pogođeno zemljotresom u kome je poginulo više od 87.000 ljudi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Katastrofa u Kini: Klizište zatrpalo najmanje 140 osoba (FOTO)

Izvor: BKTV News, 24.Jun.2017

Nakon što je klizište zatrpalo planinsko selo Šinmo na jugozapadu Kine u provinciji Sičuan, strahuje se da je nestalo oko 140 osoba...Najmanje 141 osoba i 46 domova je zatrpano, navode kineske novine "Pipls dejli", citirajući porpatrola okružne vlade Maošina, a za sada su spaseni jedan par i beba...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.