Desetine hiljada građana na ulicama Izraela protiv reforme sudstva

Izvor: B92, 22.Apr.2023, 23:42

Desetine hiljada građana na ulicama Izraela protiv reforme sudstva

Desetine hiljada Izraelaca učestvovale su danas na protestima zbog planirane vladine reforme pravosuđa.

U centru Tel Aviva održane su demonstracije 16. sedmicu zaredom, preneo je Rojters.

Planovi za reformu pravosuđa pauzirani su prošlog meseca zbog talasa štrajkova i masovnih demonstracija.

Reforma pravosuđa predviđa da vlada dobije efektivnu kontrolu nad imenovanjem sudija Vrhovnog suda i da parlament dobije ovlašćenja da poništi mnoge sudske odluke, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a taj plan je izazvao jednu od najvećih unutrašnjih kriza u novijoj istoriji Izraela.

Kritičari kažu da bi reformom bila ukinuta demokratska kontrola i da bi vlada dobila nekontrolisanu moć. Ispitivanje javnog mnenja, koje je objavila izraelska državna televizija u petak, pokazalo je da 53 odsto građana smatra da su ti planovi štetni po zemlju.

Anketa je takođe pokazala da 60 odsto Izraelaca smatra da ih vlada ne predstavlja, dok 48 odsto pretpostavlja da će se situacija u zemlji i dalje pogoršavati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Desetine hiljada Izraelaca na protestima protiv reforme sudstva uoči Dana nezavisnosti

Izvor: Blic, 23.Apr.2023, 09:17

Desetine hiljada Izraelaca učestvovalo je na protestima zbog planirane vladine reforme pravosuđa uoči dana nezavisnosti Izraela koji obeležava 75 godina od uspostavljanja jevrejske države.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.