Desetine hiljada Španaca u protestu

Izvor: B92, 24.Feb.2013, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Desetine hiljada Španaca u protestu

Madrid -- Više desetina hiljada demonstranata protestovalo je u Španiji protiv ekonomske politike, političke korupcije, strogih mera štednje, privatizacije javnih službi.

Studenti, lekari, sindikalci, mlade porodice, penzioneri, svi zajedno su učestvovali na ovim nenasilnim demonstracijama.

Pod vedrim i hladnim zimskim nebom, demonstranti iz različitih krajeva prestonice su se slili večeras na Skver Neptun koji se nalazi između veoma čuvanog i zabarikadiranog parlamenta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hotela Ric i berze.

Oni su nosili parole na kojima se osuđuju i kresanja doprinosa za zdravstvo. Demonstranti su uzvikivali parole i zviždali, a policija je mirno stajala sa strane.

Demonstracije u Španiji su postale redovna pojava otkako je konzervativna vlada usvojila mere radi smanjenja budžetskog deficita, podseća agencija Rojters.

Španski premijer Marijano Rahoj uveo je najveća kresanja budžeta u španskoj demokratskoj istoriji, pokušavajući da ubedi investitore da Španija može da se izvuče iz krize bez međunarodne pomoći.

Međutim, sa više od polovine mladih koji su nezaposleni i sve većom stopom nezaposlenosti u zemlji, usvojene mere su samo zagrebale površinu problema budžetskog deficita za koji se očekuje da će biti udvostručen 2014, prenosi Rojters.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.