Izvor: RuskaRec.ru, 12.Jun.2017, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset razloga zašto ne treba posetiti Rusiju

1. Transsibirska železnica Fotografija: Lori/Legion-Media Ovo putovanje traje čitavu sedmicu. Pruga je duža od 9 hiljada kilometara i prolazi kroz osam vremenskih zona i dva kontinenta, a voz staje u 87 različitih gradova. Ipak, ne hvala! Zamislite, postoje i oni koji ovo putovanje zovu „najvećom mogućom avanturom“?! U tom vozu je verovatno najveća avantura naći tuš-kabinu.
Transsibirska železnica, džinovska arterija Rusije

2. Ruski Daleki >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << istok Fotografija: Lori/Legion-Media
Kada dođu u ove krajeve brojni turisti se prosto začude. Zašto se tamošnji žitelji dive cvetanju trešnjinog cveta poput Japanaca, obožavaju azijsku hranu i tokom vikenda odlaze u Kinu? Da li je ovaj region zaista deo Rusije?
Odmor na najjužnijim ruskim ostrvima

 
Ovde se mogu videti veoma čudne stvari, naročito u okolini Vladivostoka. U šumama raste i suptropsko i subpolarno drveće, a borove obavijaju puzavice čiji plodovi imaju ukus sličan limunu. Ribe južnih mora, poput ajkula ili ribe fugu mogu se sresti pored onih koje žive severnije, kao što su haringa ili navaga. Ko zna kakvim čudom su se istovremeno našle u ovim vodama?
Fotografija: TASS/Jurij Smitjuk
A tigrove koji žive na ruskom Dalekom istoku bolje i da ne pominjemo. Sibirski tigar je evoluirao i sada ima dugo i gusto krzno, za razliku od rođaka iz južnijih krajeva, tako da za plenom može da traga i zimi. Zato se na televizijskim kanalima posvećenim životu u divljini obavezno upoznajte sa svim opasnostima koje vrebaju u ovim krajevima.
3. Kamčatka Fotografija: Vadim Gipenrajter
U ponudi su kavijar i helikopterske ture obilaska poluostrva poznatog po vulkanima i dolinama sa gejzirima, ali sve je to preskupo. Takvo putovanje možete sebi da priuštite samo ako nađete neko blago u potonulom brodu i uspete da ga prodate, a da vas pritom ne uhvate i odvedu u zatvor.
Kamčatka – sedam iznenađenja za turiste

4. Sibir Fotografija: Vladimir Čuprikov
Najveći deo Rusije pripada Sibiru, širom sveta poznatom po svojim zimama i rekordno niskim temperaturama. Hladan vazduh koji momentalno ledi dah, crveni obrazi i velike čizme „valjenke“ koje najbolje greju stopala učiniće vaše zimovanje u Sibiru nezaboravnim. Naime, nikada nećete zaboraviti kako ste se mučili da preživite ledenu hladnoću i svima ćete govoriti da ni za živu glavu ne odlaze tamo!
Osvajanje Sibira: Diplomatija ispred oružja

Sibir zauzima skoro 10% kopnene površine Zemlje. Na jugu se prostire do granice Mongolije, a na severu do Severnog ledenog okeana. Prema tome, samo najveći usamljenici tamo mogu da se osećaju prijatno, jer ponekad treba preći skoro 3.500 kilometara da bi se srelo ljudsko biće.
To je zemlja robijaša, ali i junaka, polja gasa, naftnih bušotina, rudnika uglja i zlata – pravo mesto za avanturiste, istraživače i adrenalinske zavisnike. Sibir je prvi u svetu po pokrivenosti površine šumom, ima mnogo visokih planina, bistrih jezera i gradova punih drvenih zdanja. Čini se da je to kraj sveta u kome čovek može lako da se izgubi i ostatak života da provede u društvu mrkih medveda. Zato je možda bolje ostati kod kuće – što je sigurno, sigurno je!
5. Bajkal Fotografija: Shutterstock/Legion-Media
Bajkal je najdosadnije jezero na svetu. Zamislite, u njemu nema nijednog čudovišta! Ako ne verujete, u to lako možete da se uverite golim okom pošto je voda Bajkala toliko bistra da se kroz nju vidi do dubine od 40 metara, čak i zimi, jer je i led kristalno čist.
Zimsko putovanje po zaleđenom Bajkalu
​​Jezero je toliko veliko da mu je površina poput Belgije, pa bi bili potrebni meseci da se obiđe pešice. Ali, zašto bi to neko uopšte radio?
Na Bajkalu živi preko 300 endemskih životinjskih vrsta, uključujući i ptice, a najstrašnija među njima je bajkalska slatkovodna foka – sam pogled njenih čudnih očiju ima hipnotišuće dejstvo. Na svu sreću, ove zveri su isuviše debele i trome da bi mogle da uhvate nekog turistu.
6. Altaj Fotografija: Lori/Legion-Media
Izvanredno tih, skoro kosmički ambijent Čujske stepe, okolne planine, muzej petroglifa na otvorenom, jurte, kamile i osećaj nomadske slobode. Šta ako vas sve to obuzme i poželite da ovde zauvek ostanete? U tom slučaju večito ćete morati da slušate pesme koje izvode kajči, putujući pripovedači sa Altaja i da pijete kumis. Užasno!
7. Soči Fotografija: TASS/Sergej Fadejčev
Postoji izreka: „Kada bih imao sreće, živeo bih u Sočiju“. Međutim, da li baš želite da iskusite zimski sneg i letnju toplotu na jednom izletu? To je sasvim moguće izvesti u „letnjoj prestonici“ Rusije koja ima suptropsku klimu, gde temperatura može da dostigne i 39°C. Ovde su održane i Zimske olimpijske igre.
Skijanje u bikiniju na snežnim padinama Sočija

Soči je poznato letovalište i uvek je pun turista koji hrle na plaže ili traže neku drugu zabavu. Kada prođe letnja sezona mnogi od njih dolaze na ovdašnje planine od decembra do aprila radi skijanja i vožnje snouborda. Može li se zamisliti gori odmor od neprekidnog razmišljanja gde provesti vreme – na planini ili moru, baš kao u onoj priči o nesrećnom magarcu između dva plasta sena.
8. Bele noći u Sankt Peterburgu Fotografija: Anton Malkov
Takozvane „bele noći“ u Sankt Peterburgu su prava noćna mora. Prave noći nema od sredine juna pa do kraja jula. Zar zaista želite da vas muči nesanica?
9. Moskovski metro Fotografija: Vörös Szabolcs
Moskovski metro ima 200 stanica koje su objekti od kulturnog značaja, jer podsećaju na mermerne palate sa stubovima i lusterima. Međutim, čak i u metrou postoji jedna stvar koja može da vam zasmeta – na svim linijama u vozovima omogućen je besplatan bežični pristup internetu, što mnogi putnici obilato koriste. Prestanite da gledate u smartfonove, počnite da razgovarate!
10. Ruska kuhinja Fotografija: Lori / Legion-Media
Obično se kaže da na putovanjima treba probati jela lokalne kuhinje, jer to ceo doživljaj čini lepšim i sadržajnijim. Ali, kuhinja Rusije može svakoga da zbuni. U zemlji živi više od 100 narodnosti sa vrlo različitim kulinarskim tradicijama, što Rusiju čini jednom od najegzotičnijih gastronomskih destinacija. Kolač od trešanja („čerjomuha“), tanko sečena zaleđena riba („stroganina“), jelo koje liči na knedle („buzi“ na burjatskom, „pozi“ na ruskom) koje se služi sa slanim čajem sa mlekom – možete li da se setite da ste ikada čuli za ova jela iz Rusije? Svejedno, verovatno i ne želite da ih probate pošto imaju tako čudna imena i verovatno još čudnije sastojke.
Prava ruska riblja čorba: Tradicija duga deset vekova

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.