Deripaska i banditi

Izvor: Politika, 30.Apr.2012, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deripaska i banditi

Ruski oligarh svoje bogatstvo štitio angažujući ljude iz podzemlja

Ruski oligarh i vlasnik aluminijumskog giganta „Rusal” Oleg Deripaska priznao je da je u vreme postsovjetskih „divljih devedesetih” koristio usluge kriminalnih grupa kako bi zaštitio sebe i svoju imovinu.

„Naziv za takve usluge bio je – ’krov’ – i u to vreme nije bilo drugog načina da se obezbedi lična sigurnost i sigurnost mojih saradnika”, izjavio je 43-godišnji Deripaska britanskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Sandi telegrafu”.

Deripaska, čije bogatstvo se procenjuje na 8,8 milijardi dolara, potvrdio je da je imao bezbednosni tim sastavljen od bivših pripadnika KGB-a, Crvene armije i lokalnih policajaca. „Jednostavno – ili si imao valjanu zaštitu ili si morao da letiš iz posla.”

Trenutno se u Londonu protiv Deripaske vodi sudski proces po tužbi izraelskog građanina ukrajinskog porekla Mihaila Černoja koji tvrdi da mu je tuženi oteo 20 odsto vlasništva nad „Rusalom” u ukupnoj vrednosti od 1,6 milijardi funti sterlinga.

Ruski oligarh poriče da je ikada bio u partnerskim odnosima sa Černojem, ali da mnogo šta u poslovima ove dvojice nije čisto potvrđuje da Černoj ne može da prisustvuje suđenju u Londonu pošto je za njim odavno raspisana Interpolova međunarodna poternica zbog pranja novca i sličnih kriminalnih delatnosti.

Ono što najviše intrigira britansku javnost jeste podatak da je Deripaska, za kojeg se procenjuje da u svojim kompanijama rasutim na sve četiri strane sveta, zapošljava 240.000 ljudi, vrlo blizak sa bivšim laburističkim ministrom lordom Piterom Mendelsonom i finansijerom Netom Rotšildom.

Koliko je ovo „drugovanje” donelo koristi jednoj, a koliko drugoj strani ostaje da se ispita. Ono što se zasad zna jeste to da je „najmiliji biznismen ruskog predsednika Vladimira Putina”, kako Deripasku često nazivaju, već bio upleten u aferu finansiranja pojedinih britanskih političara, torijevaca.

Oligarh kojeg je „Forbs” svrstao na 104. mesto liste svetskih milijardera, javnost je neretko intrigirao i svojim privatnim životom za koji se, mada ne uvek uspešno, trudio da ostane što dalje od očiju javnosti. Svakako iz bezbednosnih razloga.

Kuća u kojoj Deripaska živi sa suprugom, dvoje dece, jednim labrador-retriverom i mnogobrojnom poslugom, smeštena je dvadesetak kilometara od Moskve i deluje kao pravo utvrđenje. Zgrada je velika, mada ne i preterano raskošna.

U neposrednoj blizini je omanje brdo sa uređenim skijalištem uz koje je instalirano noćno osvetljenje. Na svakom koraku vidljivo je prisustvo obezbeđenja koje ima desetine ljudi.

Kuda god da krene u toplije krajeve, nemoguće je ne primetiti njegovu jahtu dugačku 73 metra, koja često plovi od jedne do druge mondenske luke.

Slobodan Samardžija

objavljeno: 01.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.