Denga groznica u Portugalu

Izvor: B92, 08.Okt.2012, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Denga groznica u Portugalu

Lisabon -- Dva slučaja denga groznice potvrđena su u portugalskom letovalištu Madeira, a veruje se da su još 22 osobe zaražene tim virusom koji prenose komarci.

Svi slučajevi su utvrđeni među lokalnim stanovnicima koji duže nisu napuštali dotični arhipelag, dok su turisti zasad pošteđeni, izvestila je francuska novinska agencija AFP.

Dosad se denga nije pojavljivala na Madeiri, ali njeno izbijanje ne predstavlja iznenađenje jer je postojanje komaraca na ostrvima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << utvrđeno još 2005.

Zdravstvene vlasti upozoravaju lokalno stanovništvo da koristi sredstva zaštite od ujeda komaraca, a avionske kompanije da preduzmu korake kako se komarci ne bi dalje širili na ovom arhipelagu.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), u više od sto zemalja sveta se svake godine registruje 50 do 100 miliona slučajeva denga groznice, pri čemu se kod oko pola miliona bolest javlja u težem obliku, koji zahteva hospitalizaciju.

Denga groznica je, inače, 1970. imala endemski karakter u samo devet zemalja sveta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.