Demonstranti u Hongkongu ne odustaju, policija koristi suzavac

Izvor: RTS, 24.Maj.2020, 15:26

Demonstranti u Hongkongu ne odustaju, policija koristi suzavac

Demonstranti u Hongkongu i danas su izašli na ulice ignorišući zabranu okupljanja i poštovanja mera fizičke distance. Protest je usmeren protiv plana Kine za nametanje zakona o bezbednosti koji demonstranti vide kao pretnju teritorijalnim slobodama Hongkonga. Najmanje 180 osoba je uhapšeno, uglavnom po optužbama za nezakonito okupljanje.
Demonstranti su se ponovo sukobili sa policijom, koja je na njih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ispalila suzavac i koristila vodene topove.

Policija tvrdi da je suzavac ispaljen pošto su demonstranti ignorisali pravila o fizičkoj distanci.
Demonstranti sa druge strane ne odustaju od protesta a još jedan povod je plan Pekinga za uvođenjem zakona o bezbednosti koji stanovnici Hongkonga vide kao pretnju slobodama.
Oni su, sa maskama i obučeni u crno, uzvikivali slogane poput "Stanite uz Hongkong", "Oslobodite Hongkong" i "Revolucija našeg vremena".
Policajci su podigli plave zastave, upozorivši demonstrante da se raziđu, a potom je u više navrata ispalila suzavac i upotrebila vodene topove.
Policajci gađani ciglama, kišobranima, flašama... Policija navodi da su četiri člana policijskog tima za odnose s medijima povređena nakon što su pojedini učesnici protesta gađali policajce ciglama i prskali ih neidentifikovanom tečnošću.
Pojedini učesnici protesta bacali su i druge stvari, poput kišobrana i flašica vode na policiju, i koristili kante za smeće i ruševine kako bi postavili blokade na putu.
Hiljade ljudi su se okupile protestujući protiv zakona koje Kina planira kao odgovor na proteste prošle godine, a koji su uzdrmali kinesku vladavinu koja traje od 1997. godine, prenosi Rojters.
Neimenovani izvor izjavio je da će zakonom biti zabranjeni secesija, strano mešanje, terorizam i sve druge separatisticke aktivnosti usmerene na rušenje centralne vlasti i strano mešanje u unutrašnje stvari bivše britanske kolonije.
Demonstranti u Hongkongu ovu najavu ocenjuju kao grubo mešanje kineske Komunistice partije u autonomiju Hongkonga, dok zvanični Peking negira optužbe.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.